03 juli 2007

Wannabes gör aldrig revolution.

I en bloggkommentar någonstans nära mig antyddes det att jag var en skrivbordssnubbe som tyckte en massa saker utan att veta hur det ser ut i "verkligheten".
Det var för att jag inte vill "ta debatten" med hel och halvnassar och släppa fram dom på lika villkor som demokrater.
Tro fan att jag inte vill det.
Jag vill inte se den vidrige Jimmie eller Ronny, Conny eller Sonny bre ut sig och sprida sina fördomar på bästa sändningstid.
Det är illa nog att höra dom på bussen elller på badet.
Jag gör på mitt sätt. Jag snackar med vanligt folk och jag bygger nerifrån.
Mina ungar är inga homofober eller ens smygrassar.
Det privata är politiskt.
Och jag tror inte att jag ändrar hela Rosengård genom att backa upp några av deras allra lägst sående ungar. Men nån skillnad kommer jag att göra.
En wannabe gör ingen revolution, revolutionen gör vi i våra dagliga liv och det tar en jävla tid.
Jag blir lite trött på medelklassmänniskor som klär ut sig till radikaler och önskar att dom vore från Irak eller Somalia, men som smiter in i strukturerna så fort det börjar brännas lite.
Det här är ingen lek, ingen gringo som man plockar ur tidningsstället och känner sig radikal med. Skippa dom vackra orden om ni inte pallar trycket.
Striden är överallt och hela tiden.
"And sometimes the devil comes as a man of peace", som Dylan sjunger.
Och då har jag ändå inte sagt nåt om Hägglund.
Undrar om Alf Svensson får bli ambassadör i Israel, som han önskar.
Ja, detta livet...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Gringo är fan en äcklig jävla tidning. Det står jag för. Jag står även bredvid dig, du är stark, äkta och en jävligt bra människa. Oavsett om tramsiga, onödiga och totalt spekulativa kommentarer säger annat.

Anonym sa...

Du vill hellre göra en westerberg och gömma dig och inte ta debatten med hel- o halvnassar. Varför? Finns det inget hopp för dem? Eller skiter du bara i vilket liksom? Du sa att vi är nog överrens oftare än vi tror trots kilometerlång väg mellan oss politiskt, och du har såklart rätt. Vi vill båda se ett öppnare samhälle, med mer tolerans, medkänsla, ekologi och mångfald. Men att inte ta debatten är att fly. Blunda. Ibland säger du saker som bara spär på politikerföraktet. För du är ju faktiskt även politiker - inte bara privatperson. Och enl. dig själv: det privata är politiskt.

Anders sa...

em: Ska du säga. Du är BÄTTRE irl än på nätet och det är långtifrån alla. Jag är glad att vi är vänner och känner att vi har en stark gemenskap.

h: Nä, jag tror bara att risken är större att rassarna når ut till de 97% som inte röstade på dom, än att folk blir avskräckta när vi släpper fram dom i media. Det jag däremot tycker är att vi ska prata med vanliga människor och lyssna på deras oro och diskutera integration och utanförskap. Inte migration i sig, för den finns och kommer att finnas.

Anonym sa...

Visst ska man även nå ut till "vanliga" människor, min poäng var att man måste möta alla åsikter för att verkligen kunna kalla sig demokrat, ett slags demokratins moment 22; att även "tillåta" odemokratiska åsikter. Jag hyser större respekt för en folkvald politiker som tar tjuren vid hornen (eller nassen vid svastikan) och slår hål på fördomarna än en som flyr i rädsla för att "vanliga" människor ska bli påverkade av nassens illasinnade åsikter. Risken att nassen ska vinna sympati är priset man får betala för sann demokrati. Och OM det är så att nassen vinner sympatier, då får man ju fundera på var, egentligen, problemet ligger. Missnöje? Missförstånd? Taskiga uppväxtförhållanden?
Vidare kan jag personligen ibland känna att det blir för mycket "integration" ... missförstå mig rätt nu, Anders. Jag som lever i det "svenska" samhället (vad nu det är) har inte mer rätt till jorden jag trampar på än Joachim från Danmark, Juri från Ryssland eller Noor från Indien. Möjligen har jag den (kanske något) naiva föreställningen att att jag "bör integrera mig" till resten av befolkningen i landet som ovan nämnda personer. Dvs. jag skiter fullständigt i "kulturella arv" osv. Jag bryr mig om individen - här o nu. Inte fan går jag o gnäller om att det inte finns köttbullar med potatismos på menyn i gatuköket på Rocents parkering. Who gives a fuck liksom?
Som sagt, missförstå mig rätt!

Anders sa...

H: Fattar precis vad du menar. Tycker att det finns en "etnofiering" av företeelser som både kan legitimera och stigmatisera. När någon säger: "Så här gör vi i vår kultur", ska man dra öronen åt sig och kolla om det är nåt kulturellt eller bara gammal hederlig reaktionär smörja.
men i huvudspåret tänker jag inte behandla rasister som om dom vore naiva liberaler eller korkade kristdemokrater. Däremot tror jag inte på att förbjuda bort sånt jag inte gillar. Med vissa undantag.