19 juli 2007

Njaej till mer idrott i skolan.

Mer idrott i skolan ska fixa det.
Förlåt, men jag tror inte på den enkla lösningen.
Min egen vetenskapliga undersökning är för all del inte mer än egna erfarenheteter och tre egna skolbarn, men konklusionen blir ändå: njaej.
Det finns för det första nåt lite gulligt naivt i tron att skolan ska fixa så mycket som föräldrar och resten av samhället misslyckas med/skiter i.
Om vi istället la ner aktivitetshysterin kring våra ungar och helt enkelt skickar ut dom och leka, så når man nog längre. Bygg fler spontanidrottsplatser och vi föräldrar får väl helt enkelt gå ut i skogen eller i stan med våra ungar. Ta cykelturer, ja, ni fattar.
För det andra tror jag inte så mycket på idrottsundervisningen som den för det mesta bedrivs. Det ska presteras på lektionerna och ungar som sysslar med idrott på fritiden kan glänsa och andra ungar hamnar ännu längre bort.
Ungar är inte snälla av naturen, om man säger så.
Och är det fetma saken gäller, så är det kanske hemkunskap som ska till.
För föräldrar, för det är trots allt vi som bestämmer vad barnen stoppar i sig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej...jag gör en samlad kommentar av dina 3 senaste bloggtexter: Du har så kloka åsikter och skriver förbannant bra!! Texten rinner in med glädje och berör :)

Anders sa...

Tack, Ylva, det värmer att höra sånt.

Rasmus Ling sa...

Man kan ju ha skolidrott som är mindre prestationsbaserad. Jag tror det vore mycket bra, speciellt som det blivit färre timmar åt idrott de senaste åren. Men det löser ju knappast allt.

Anna Fredriksson sa...

DEt är väl ok om ungarna har aktiviteter, men väljs såna som dom kan cykla till. Då får dom också lite egen "föräldrafri " tid, att tänka egna tankar, och filosofera om livet. DEt gör man inte så bra när man blir skjutsad i bil......Och låt dom gärna lämna mobilen vara kvar hemma, så slipper dom bli störda av nån nojig förälder som undrar "om det går bra".

anna i sthlm