18 september 2007

Miffosonens val.

Sonen har börjat gymnasiet och det är i stans sista blandade gymnasium. Det ser ut ungefär som mitt gamla nedlagda Majornas gymnasium. Före friskoleboomen och innan segregationen hade fått genomslag ända in i skolsalarna. Sonen är inte jag och är inte han, men jag är glad att han får möta olika sorters männisor, precis som jag fick.
Vi kom från överklassens Långedrag, från Frölunda och från Högsbo.
Hela västra stan från min slitna, mögelstinkande lägenhet på Smyckegatan till träpalatsen med utsikt över havet. Det gick liksom inte att undvika att se att det fanns andra sorters människor. Det gör det nu. Om dom inte sorterats innan, så görs det definitivt höstterminen samma år man fyller sexton. Och sen är risken uppenbar att man blir vid sin läst. Skillnader mellan kön, grupper i samhället och i etnicitet förstärks.
Gymnasiet var bättre förr, men sonens skola är därvidlag ett underbart undantag.
Så typiskt honom att välja så, älskade miffounge, som lyssnar på Johnny Cash och gangstarap med samma självklarhet..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Beroende på var man bor och vilken skola man går i så sorteras man många gånger långt innan 16-års åldern. Malmö (antar att du bor där) är en enda stor sorteringsstad. /C

Anders sa...

Jo, segregationen är sjuk i Malmö och värre blir det. Samhället ska försöka motverka det genom att se till att människor möts. Skolan är en bra plats för sådana möten.