11 april 2007

Vi ska inte lägga oss i.

En vän ringer och frågar om det verkligen kan vara rätt att förskolan diskuterar relationen mellan två skilda föräldrar som orsak till barns olika beteenden.
Och det är det såklart inte.
Förskolan får gärna kalla föräldrar till samtal om man upplever att barn på något sätt har det dåligt. Det är rent av vår skyldighet, i alla fall moraliskt.
Vi ska tydligt redovisa det vi observerat och diskutera åtgärder.
Det, bara det.
Vi ska inte för ett ögonblick tro oss ha svaret på frågan varför och det är direkt tjänstefel att börja babbla om sånt som ligger utanför vår kompetens.
Vi ska inte vara några supernannys, vi ska samarbeta med föräldrarna, vilka dom än är och vad vi än tycker om deras livsval.
Är rätt trött på förskolepersonal som snackar skit om föräldrar och slösar energi på sånt som vi inte har med att göra.
Tänk på allt vi har med att göra istället och hur viktigt det är!

7 kommentarer:

Joanna sa...

Låter som en sund inställning.....många gånger tror jag att en del förskole/skolpersonal hellre diskuterar föräldrars förehavanden än barnens utveckling och behov.

Men det är bara en tanke..... med tanke på vad man hinner snappa upp ibland när man kommit lite för tidigit och väntat i hallen.

Anonym sa...

Men vad är det för fel om "förskolan kallar till samtal om de upplever att barn på något sätt har det dåligt", om de tror att det beror på föräldrarnas relation?

Står det någonstans var gränsen går för förskolans ansvar och vad det innebär?

Oerhört nyfiken!

Anonym sa...

En svår fråga knubbsäl. Det kanske inte gagnar barnet ett dugg. Jag har varit med om att föräldrar blivit förbannade och bytt förskola - och det kanske inte gagnat barnet ett dugg,utan tagit ifrån det en invand trygghet.

Anonym sa...

Nä, det är definitivt inte sådana spekulationer som vi ska hålla på med. Men samtidigt så finns det fall där det är uppenbart att barnen mår dåligt för att föräldrarna kastar skit på varandra inför barnen. Och personligen har jag ganska svårt att hålla tyst i såna lägen. För det om något skapar ångest och osäkerhet hos barnen och om ingen annan talar om det för föräldrarna, vem ska göra det då? Det är knepiga frågor det här tycker jag...

Anders sa...

Ja, om vi hör föräldrar bete sig illa mot varandra inför barnen eller mot barnen får vi reagera. Ska vi. Det har hänt och förskolan är vår hemmaplan, där bestämmer vi hur man talar med varandra.

Anonym sa...

Pratar du som förälder eller som pedagog?

Anonym sa...

Åh du har så rätt. Hos oss är det också så, förskolepersonalen lägger sina värderingar på min och Johans relation som mall för barnens beteende. Det har varit tungt...