05 mars 2007

På andra sidan sundet och här.

På Gasolins "Live sådan" från 1976 tillägnas låten "Kap Farvel Til Ümanarssuaq" folket på Christiania för att "de måtte overleve", som Kim Larsen ropade ut till en jublande publik.
Ja, jävlar, det var över 30 år sedan.
En låt om kolonialism tillägnas dem som vill leva samhällsförändring, ekologi och gemenskap här och nu.
Närmast genialiskt, om du frågar mig.
Idag är Christiania lika hotat som då.
Folk med stålar ser en möjlighet att skapa fancy svindyra bostadsrätter i en central miljö.
Och Anders Fogh, Pia K och alla andra småskurna inskränkta halv- eller helrasister till danska makthavare kan strypa denna odanska cancersvulst i huvudstadens hjärta.
Och i morgon är det jag som drar till Köpenhamn.
Malmös tekniska nämnd ska sitta skyddade i ett trevligt hotell och prata om nästa års budget, inte långt från vare sig ungdomshuset eller Christiania, men ändå i en helt annan verklighet.
Jag är dum eller smart nog att tro att jag faktiskt ändå kan vara en del av en förändring i social och ekologisk riktning. Min metod är inte våld, för det är fel på alla vis.
Dessutom; det går inte att vinna mot polisen.
Jag tror inte att vare sig folket på Christiania eller i Ungdomshuset håller med, men ändå, för mig är det sidor av samma mynt.
Min kamp är deras och tvärtom.

Musik - "Kap Farvel Til Ümanarssuaq" - Gasolin (Live sådan 1976)

2 kommentarer:

Joanna sa...

Hälsa Kobenhavn från mig.... min favoritstad i Europa. Och det är skönt att se att jag inte är ensam om att inte "växa upp" utan bevarar tron på livet, förändringarnas och alternativens vägar.

Anders sa...

Jag skiter i vad jag betraktas som. Det är slut med att vara tillags. Om sen folk upptäcker att somligt inte håller ihop, så får det vara så. Hälsar til byen. Den hälsar säkert tillbaka.