25 mars 2007

Är det verkligen fred vi vill ha?

Min vän berättar för mig om vad win-winsituationer egentligen bör vara och det är inte millimeterrättvisa i alla fall. Själv skyr jag ordet rättvisa efter en massa år i politiken. Filosofins största problem "vad är rättvisa?" kan verkligen användas till vad som helst. Skulle vilja sluta fred med alla gamla ex, särskilt dom två som bär samma namn. jag kan förvisso leva utan att ha dom som vänner, men att ha en pågående konflikt tar energi, energi som jag inte alltid har så gott om. Och jag tror att dessa kvinnor och jag som vet så mycket om varandra skulle kunna ha ett ömsesidigt utbyte av en rättvis fred och eventuell vänskap.
På samma sätt är det på jobbet. Den högre chefen har skapat en slags vapenstillestånd mellan mig och lägre chefen. Det funkar, fast det är ändå jobbigt att akta rygg och inte dra åt samma håll. Frågan är vad jag ska göra för att få lugn och frid. En sak är säker, det är inte fred till varje pris jag vill ha.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rättvisa är det = att båda får exakt lika mycket av samma sak eller är det att båda får sina behov tillfredsställda?

Regel 1: Vill jag ha fred/lösa konfliken och varför?

Regel 2: Vill jag lösa konflikten bör jag se bådas behov för att se om båda anser att konflikten handlar om samma sak

Går alla konflikter att lösa?

Anders sa...

Det är ju frågan det. Den tredje definitionen på rättvisa kan vara : "Få vad man förtjänar". En rättvis fred innebär för mig att man enas om en rättvisedefinition och sen möts på vägen. Förutsatt att man vill så klart. Annars fortsätter konflikten att smärta.