30 april 2010

Dricker du så gör dom.

Nu brinner eldar runt om i landet och körer sjunger och i radhusträdgårdarna ligger köttstycken i nyputsade grillar och salladen och potatisgratängen är färdig. Det smuttas på välkomstdrinkar och slås upp vin ur tjusiga flaskor eller billiga BiB-ar.
Om det är så man vill leva sitt liv, så får man. Men moralisera då inte över ungdomsfylla och skaka inte på huvudet åt fylleceller och utslagna tänder och folk som pissar i grannens brevlåda. Väljer du alkohol eller andra droger, så gör andra också det och då blir det som det blir. Du behöver inte ens köpa ut sprit åt ungarna för att dom ska börja dricka, det räcker att dom ser dig. Att det av mina barn som sett mig dricka också druckit och att den vuxne son som sett mig bli nykter inte gör det är typiskt. Ungarna gör det du gör. Om du kopplar av med en pilsner, super till, delar en vinare eller rent av köper ett flak tysk fulöl av en skum lastbilschaufför, så kommer dina barn att göra det med. Barn vill bli vuxna och ingår det i vuxenheten att dricka så kommer dom att göra det. Du får göra som du vill, men du väljer inte bara åt dig själv utan också åt dina ungar.

4 kommentarer:

Kajsa sa...

Word. Jag orkar inte utveckla mer än så.

Sofia sa...

Lite väl enkelt tycker jag. Båda mina föräldrar dricker, inte jag. Och att tro att en femtonåring vars föräldrar inte dricker skulle avstå att dricka på valborg ifall hen hamnar på en fest med alkohol - knappast. Men det är ju bara vad jag tror.

Anders sa...

Så kom det där enskilda exemplet och jodå, undantagen finns för all del. Frågan är väl om vi vill chansa på att ens ungar är undantag eller om vi ska hålla oss till huvudregeln. Ulla Marklund har forskat om det där och allra värst är det såklart om man bjuder sina barn på alkohol, men jag är övertygad om att våra värderingar smittar ungarna mer än både vi och dom tror.

cruella sa...

Då hoppas jag att mina ungar smittas av värderingen att alkohol är något som är gott och kul i lagom mängd FÖR VUXNA:-)