29 april 2010

Sune är rasse. Som om vi inte visste det, liksom.

Anders Jacobson är så kränkt för att Bonniers stängt hans blogg när han påstod saker eller "frågade sig" att/om huruvida de ensamkommande flyktingbarnens ålder verkligen stämmer. Sen skickar han sin son och sin medförfattare till Newsmill för att intyga att den snälle Anders inte är rasse. Men visa mig dina polare, så ska jag berätta för dig vem du egentligen är. Dyngsajterna på nätet (flashback, PI och liknande) översvämmas nu av rassesvin som vill betyga Sune och Bert sin kärlek. Och den vidrige Håkan Bråkan. Personligen har jag från dag ett tyckt att författarduons alster har varit skräp. Sexism och reaktionär skit i största allmänhet. Ungefär allt det där som Astrid Lindgren, Gunilla Bergström och de andra barnboksförfattarna som nått stor framgång inte står för. Att Sune växt upp och blivit typ sverigedemokrat och Newsmill/flashbackspyende reaktionär förvånar inte alls. Det låg liksom i lajnen.

10 kommentarer:

cruella sa...

Läste lite snabbt sonens inlägg och en del kommentarer (det är i såna här sammanhang männen syns i nätforum minsann!). "Att han ens ska behöva försvara sig är talande".

Ja. Talande för att det bland många, många svenskar trots allt finns en stor portion anständighet.

Anders sa...

För säkerhets skull får jag tillfoga att jag inte betraktar alla Bert/Sune/Bråkan-läsare som är rasister på något sätt. Åtminstone tre av mina barn och ett av Saras har läst böckerna med behållning.

cruella sa...

Ojoj, nä, det kunde ha blivit en rejäl guilt by association, det;-)

Jag har också genomlidit både ljudbok och högläsning. Men det var en barmhärtigt kort epok som känns väldigt länge sedan. Vilket i sig är lite oroande eftersom mina två yngsta bara är 12 och 14. Ja, med tanke på logementshumorn alltså.

Kjell Stjernholm sa...

Menar du att Astrid Lindgren postumt ska ta höjd för att Sverigedemokraterna tycker att hon är deras?

Inom "min" diskrimineringsgrund - funktionsnedsättning - händer det rätt ofta att man i humorns namn når rätt låga höjder. Petra Mede tycker det är kul att säga att Soran Ismail sitter och ser mongolid ut i Roast på Berns och Niclas Strömstedt illustrerar ordet puckad med att stamma på ordet. Lågt, dumt och klumpigt - men nog för att stämpla dom som funktionshinderhatare?

Ricky Gervais, som kritiseras hårt av Victoria Wright för att kränka henne gnm funktionshinder (http://kjellstjernholm.blogspot.com/2010/04/victoria-wright-om-att-vara-den.html), är den som ligger bakom nästa stora komediserie med en huvudperson med funktionshinder (http://www.nytimes.com/2010/04/26/arts/television/26arts-GERVAISANDME_BRF.html).

Jag har inte läst den aktuella texten av Anders Jacobsson. Det enda jag vet är att varken Sören eller Anders någonsin yttrat något nedsättande om någon enda befolkningsgrupp vid de tillfällen vi getts möjlighet att ses.

helena sa...

Nu måste du väl ändå skämta, Anders. Du skriver saker som du inte har belägg för alls och vägrar totalt att se nyanser i humorn. Om det är någon som behöver se livet i nyanser och utan filter så är det väl valbara politiker på lokal nivå? De som ska vara nära, de som ska uppmuntra till olikheter och anpassning, till tolerans. Fan va besviken jag känner mig. Du har ofta så bra förslag och tankar och så och sen skriver du något sådant här. Helt absurt. Du skriver mer och mer som om du vill ha rättning i ledet och kritik i varje form ska tystas. Periferi, Anders! Jag tycker om att läsa din blogg men nu ger jag upp, verkar som om du är inne i någon dimma där något kliar eller gör ont och det tar sig uttryck i trångsynta inlägg och "Jag är bäst och alla andra som inte tycker som jag har alltid fel". Du låter väldigt cynisk. Det är i varje fall så jag uppfattar dig.

Anders sa...

Tack för alla synpunkter och inlägg. Och kanske ska jag också kalla mina inlägg för humor när jag inte riktigt vill stå för dom. Smilies funkar bra med, har jag förstått. Men jag gillar att ni skriver, även när ni inte håller med mig. Det får mig att tänka och utvecklas.

cruella sa...

Alltså, helen (till exempel): VAD var roligt i det ursprungliga blogginlägget från AJ? Vilken humor var det som funkade där? Var fanns kärleken?

Som sagt, det är rent rörande vad många tillskyndare det finns. Men de som hänger på PI måste ju ha missat att det handlade om just humor i så fall - eller?

Anders sa...

Cruella: den klassiska kommentaren från en mobbare är alltid: jag bara skojade. På nätet motsvaras ofta det av en smiley. Så slipper man ta ansvar för sina ord och kan utmåla kritikern som tråkmåns.

Sofia sa...

Jag tycker du kan skriva lite mer nyanserat om varför de censurerar hans text (eftersom det inte går jättelätt att hitta nu när den är borttagen) för när jag läste ditt inlägg så fick jag för mig att det är helt tabu att säga att man tror att vissa ensamkommande flyktingbarn faktiskt ljuger om sin ålder (vilket jag inte tycker är rasistiskt att säga i sig, även om det kanske är onödigt att ge sverigedemokraterna vatten på sin kvarn så där). Jag hittade sent omsider lite texter av författaren och kunde själv konstatera att de är rasistiska, men det framgår inte av ditt inlägg, utan jag blev snarast lite Bonnierfientlig först.

citat: http://frianyheter.wordpress.com/2010/04/23/sune-forfattarens-blogg-censurerad-kritiserade-ensamkommande/

Anders sa...

Helt rätt, Sofia!
Jag greps av ilska och iver och var inte så tydlig och nyanserad som jag borde. Tack för länken!