03 april 2010

Mörkrets hjärta

Sara sitter bredvid mig och läser och jag minns när jag skulle debutera som värd i min bokcirkel. Att vara med i bokcirkel var lite fint sådär och alla utom jag var högtflygande akademiker och när det var min tur att välja bok fick jag en smula ångest, för vilken bok var fin nog i det sällskapet, tro?
Deckare gick bort och biografier, såklart, det skulle vara en riktig roman. Så jag valde "Mörkrets hjärta", av Joseph Conrad. Men det bar sig inte bättre än att jag inte började läsa boken förrän kvällen innan träffen. Så jag fattade inte precis vad den handlade om, förutom att några åkte uppför en flod för att träffa någon, vem det nu var. Djungeltrummorna hördes, för det var i Afrika, men i övrigt minns jag inte så noga. Senare har jag fått veta att Francis Coppolas film "Apocalypse now" är exakt samma historia. Och mina cirkelvänner kom hem till mig och sa kloka saker om bokens budskap, men allt jag kunde få fram var dom där trummorna som hördes. Jag kände mig fånig och funderade mer på vad jag borde tycka om boken, än vad jag egentligen tyckte, vilket var att den var en urtrist. Men jag kunde liksom inte med att säga det. Nu vet jag inte varför. Man ska inte försöka vara pretto, korrekt eller fin, det går så bra ändå. Om en bok är tråkig, så är den, oavsett om hela littertursverige tycker att det är en gudasänd gåva till den läsande allmänheten. Såsmåningom tröttnade jag på bokcirkeln, alla var samma sorts välmående lagomvänstermänniskor som sa samma tillrättalagda saker och inga spännade personer direkt. När jag föreslog att vi skulle ta in en liberal som motvikt, så tyckte dom andra att det var fel. Det kanske skulle rubba deras fina cirkel, vem vet?
Efter att jag hade lämnat läste dom visst hela Peter Weiss "Motståndets estetik". Jag läser alla möjliga böcker efter eget huvud och Sara läser just nu "Capirinha med döden", som jag rekommenderat åt henne. Ingen aning om det är fint nog.

1 kommentar:

Unknown sa...

'Caipirinha med döden' är ju vansinnigt rolig, troligen mer av en läsupplevelse än nån gammal dammig klassiker.

Annars har jag en fin prettobok som kanske passar, 'Nattens bibliotek', en bok om bibliotek, helt enkelt, jag brukar kunna ta mig igenom allt jag börjar läsa, men den här var lite för bedrövlig. Den har legat på exakt samma plats i min bokhylla i ett och ett halvt år minst, med ett bokmärke på typ sidan 36. Och nu är den begravd under en ansenlig mängd 'Runners world'-nummer. Säg du bara till om du känner suget, så skickar jag boken till dig på stört!