01 maj 2010

Första maj

Det är första maj och jag läser gamla bloggposter från samma datum 09, 08 0ch 07. Men nu är det 2010 och klockan är tio och tydligen kommer inte sydsvenskan idag. Jag har lagat kaffe och köpt färskt bröd som jag äter med smör och västerbottensost. Minstebror talar i telefon med en vän och mellanbror har inte lämnat sängen ännu. Det är som sagt första maj och jag ska försöka få med mig sönerna till folkets park för att lyssna på Pagorotsky. Han är en hygglig talare och trevlig att se på, trots sitt motstånd mot riktiga europeiska pengar. Annars har jag väl inte så mycket till övers för arbetarrörelsen stora dag. Jag gick i min ungdom i tåg och sjöng internationalen, men när när elektriker kan tänka sig att strejka för att dom tycker att 32 000 är en alltför dålig lön, så har dom inte mig med. I allt väsentligt har den manliga arbetarklassen fått det dom pekat på och det vore på sin plats med en smula ödmjukhet och solidaritet med andra. Tjejerna på Rosengård som lever under hedersförtryck, kanske, asylsökande som sätts i häkten som om dom vore kriminella, en biltrafik som ökat som jätten glufs-glufs och föräldrar som sticker från sitt ansvar när ungarna super eller sätter eld på soprum och containrar. Där har vi några saker som kanske är viktigare än elektrikers rätt till 40-tums TV-apparater och thailandssemestrar. För det finns orätt att kämpa mot, både här och på andra håll. Pagorotsky kommer nog att tala en del om hur regeringen jagar sjuka och arbetslösa. Och det har han all rätt att göra. Men det finns två sidor av varje historia. Det är sant och ett problem att alldeles för många lättvindigt gått sjukskrivna utan sikte på att göra comeback i livet och det är sant att arbetslösa ganska enkelt kunnat chilla på bidrag och jaga och fiska istället för att flytta dit jobben finns. Vi måste våga se och erkänna det med. Men när Pagorotsky anslutar sitt tal med att säga att vi behöver en ny regering, så lommer jag att applådera förbehållslöst. Hellre toblerone än vårdnadsbidrag, liksom. Alla dagar i veckan.

2 kommentarer:

Göran Hådén sa...

Många av de påstått radikala demonstranterna idag skulle tjäna på lite självkritik: http://www.youtube.com/watch?v=6EmRN81ObZQ

Sofia sa...

Undersköterskor med 18 000 i grundlön, ofta en ofrivillig 80% deltid, som jobbar varannan helg och får 1344 kr extra i månaden för det och följaktligen får ut 11 000 efter skatt (räknade med en skattesats på 30%). Fram för en omfördelningspott mellan vård och industri.