26 november 2009

Om skolavslutningar i Sydsvenskan.

Två moderater - Anette Clair och Rickard Wendel - skyller på hänsynen för människor "med annan bakgrund än svensk", som man så sverigedemokratiskt formulerar det, när man vill stödja den förlegade tradirionen att fira skolavslutningar i kyrkan. Det är inte första gången som det skylls på invandrarbarnen i denna fråga, men det är lika fel som alltid. Skyll på läroplanen i stället. Eller på mig. Under min tid i kommunfullmäktige drev jag frågan om religionsfrihet i skolan ganska hårt och grunden för det är formuleringarna i läroplanen som säger att undervisningen ska vara konfessionslös och att inget samfund särskilt ska gynnas. Inget av mina fyra barn definierar sig som kristet och varken dom eller jag önskar se kristendomen som en "överreligion" i skolan. Hade vi gjort det, så hade vi valt en kristen friskola. Och jag har större respekt för mina barns frihet än för vurmande av fördemokratiska traditioner. I de flesta demokratier vore skolavslutningar i kyrkor otänkbart. Det är anmärkningsvärt att vissa moderater bara omfattar valfrihet för föräldrar och elever när det gäller ytliga saker, men vill styra när det gäller de viktiga ställningstagandena i livet. Det är värt att minnas för moderna urbana malmöbor. Inte bara kameraövervakning utan obligatorisk indoktrinering i kristendom är vad som väntar om Clair och Wendel får inflytande efter nästa val. Den som gillar individualism och personlig frihet får söka andra politiska alternativ.

Anders Törnblad, fyrabarnspappa och politiker (MP)

5 kommentarer:

Rickard Wendel sa...

Här kan alla läsa vår insändare och göra sin egen bedömning: http://rickardwendel.blogspot.com/2009/11/insandare-tillat-skolavslutningar-i.html

Jag tycker att Anders har läst slarvigt.

Anders sa...

Eftersom vi mötts vid många tillfällen, så vet jag att du inte är sverigedemokrat, Rickard. Men likafullt talar du om hänsyn till invandrarbarn, när det i själva verket handlar om att följa läroplanen. Om din regering tycker att kristendomen är förmer än andra religioner, så får ni väl skriva det i läroplanen.

Jah Hollis sa...

Ett litet klipp från DN:
Mamoud Khalfi är imam vid Stora moskén i Stockholm. Han tycker att alla barn ska gå till kyrkan på studiebesök. Men att gå dit vid avslutningarna är inte rätt,
anser han.
- Många föräldrar ringer till oss och vill diskutera det här. Vi kan bara vädja för mångfald i skolan. Det finns andra lokaler. Man kan vara i skolan eller på friluftsgårdar.

Prabhakar Rao Talluri är ordförande för Vishwa Hindu Parishad. Han tycker att skolavslutningar i kyrkan är fullt acceptabelt.
- Det är en del av den svenska traditionen, menar han.

Undrar vad imamen är så rädd för?
Att islam ska tappa greppet om de unga?

Anders sa...

Och?

Jah Hollis sa...

Ska jag ta det en gång till?