19 november 2009

Högern tror inte på marknaden och vänstern tror att det finns gratisluncher.

Vice ordförande frågar om han kan skicka dom till mig, dom som jag vill beröva rätten till en P-plats. Jag säger att han kan göra det. Det är inte självklart att man i all evinnerlighet kan inkludera rätten till parkering i en modern urban livsstil. Vi gröna bygger hellre bostäder än parkeringshus i Malmös centrum. Om man så vill kan man säga att jag går till val på det, som de grönas enda kandidat från stadsdel centrum. Moderaterna och kanske även S vill garantera ett visst antal parkeringar med en norm. Vi gröna tycker att marknaden ska få bestämma och, lita på mig, marknaden föredrar bostäder. Det är lite komiskt att högern inte tror på marknaden, om inte marknaden tycker som dom.
På facebook får jag skäll från annat håll. Att jag föredrar att mina ungar åker tryggt och säkert på bussen framför att det ska förvandlas till uppehållsrum för missbrukare och packade tonåringar från villaförorterna är inte solidariskt, får jag veta. Under hela min tid som politiker har jag jobbat för billig kollektivtrafik, i strid med både vänster och höger och faktiskt lyckats till viss del. Men inget är gratis. Om man avskaffar avgifterna helt i kollektivtrafiken, så får vi betala på annat sätt. Sämre hälsa, eftersom gående och cyklister kommer att åka och, som sagt, sämre trygghet. Populisterna till vänster ser såklart enkla röstvinster framför sig. Det är sorgligt, men typiskt. Inget är gratis.

2 kommentarer:

Kjell Stjernholm sa...

Perspektivet på "inget är gratis" är ok, men är de nuvarande kostnadsnivåerna det? Priserna över bron med tåget är ingen hit för integrationen t.ex.

Anders sa...

Nej, priserna är för höga och särskilt gäller det Malmö-Köpenhamn. Jag vill att priserna fryses eller sänks.