15 juli 2010

Bygg ihop Malmö

Varje gång jag hör siréner (och det är ofta, eftersom jag bor nära polishuset och den stora brandstationen), så tänker jag: måtte det inte vara Rosengård denna gången också. Men det är det ju så jävla ofta. En brand i ett garage, puckade ungjävlar som kastar sten mot utryckningsfordon, möllankids som uppviglar islamister och smågangsters och nurå - en skottskadad sextonåring. Det gör mig förbannad och beslutsam. Malmö ska byggas ihop till en stad. Och idag när jag skrattar och flamsar med kollegor och ungar, så gör jag det som en del i arbetet med att ge alla barn redskap att förändra sin livssituation på sikt. Men det är drygt som fan. I personalrummet ryker jag ihop med en kollega som säger att alla politiker är korrumperade, men som sen inte kan nämna ett enda exempel på hur jag korrumperats eller någon annan heller. Som politiker får man föra krig på flera fronter, dels mot dem som inte vill ha någon radikala förändringar och dels mot dom som visar politikerförakt för att motivera sin egen passivitet.

Malmö måste byggas ihop och byggas om. Rosengård behöver fler bostäder, större, mindre, radhus och bostadsrätter. Skolorna och förskolorna måste få höja lönerna och locka till sig stans bästa pedagoger. Motorvägen som klyver stadsdelen borde däckas över och spårvagnar ska snabbt och lätt förbinda stans olika delar. De religiösa frikolorna som för ungarna tillbaka till medeltiden måste försvinna.

Bygg ihop, bygg nytt. Malmö är en stad. Låt mig slippa känna brandrök och se avspärrningar. Och glöm inte att det trots allt är mer skratt än gråt på Rosengård.

2 kommentarer:

Sofia sa...

bygg hyresrätter i Limhamn, Bunkeflostrand och västra hamnen, istället för alla [valfritt kraftuttryck] villor!

Det är synd på norra europas bästa åkermark att man breder ut stora platta villaområden på den, och om man måste kunna köpa sin bostad för att få bo i Limhamn lär det bli svårt att kunna bosätta sig där för oss som inte har så mycket pengar.

Anders sa...

Jag håller med dig, Sofia. Egentligen är det finområdena som är segregerade, eftersom inte alla kan välja att bo där. I nämnden argumenterade jag för högre hus i Limhamns hamn, men det blev femvåningshus och radhus.