23 juli 2010

M i Malmö: gränskontroller, fler bilar och övervakning.

En tidig version av vårt lokala handlingsprogram hette de gröna älskar Malmö. Tanken med det namnet var att visa att trots att det är för mycket biltrafik, urban sprawl och ojämlikhet i vår stad, så älskar vi blandningen, älskar staden sådan som den är. Det öppna Malmö, den lilla storstaden där man är välkommen oavsett bakgrund, ursprung eller storlek på plånboken. Att den rödgröna politiken lockar hit människor vet vi; här har aldrig bott så många människor som nu och aldrig har befolkningsökningen varit så snabb. Nu är det ingen tävling och inget självändamål att folk flyttar hit, men jag är glad att så många vill dela stad med mig. Några som inte verkar gilla Malmö och frihet lika mycket är stans näst största parti: moderaterna. Unga ska kollas och oönskade element ska hållas borta från stan. Däremot är det alldeles okej med fler bilar i stan. Själv tror jag att ett bra samhälle byggs av fria människor som får välja var de vill bo. Jag tror vidare att unga inte ska kollas av kameror och poliser i första hand, utan av människor som är ute och rör på sig i en stad som är för gående och cyklande mer än för bilar. Men i moderaternas Malmö sitter renrasiga svenskar i bilar eller i soffan, medan poliser och kameror fostrar kommande generationer. Den blåa visionen är obehaglig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lättare att ta sig runt i stan med cykel och buss i och med att de får egna buss/cykelpassager, mindre rädsla på stan på nätterna med mer synliga poliser, renare och snyggare stad, fler bostäder, mer integration.

Anders sa...

Kollektivkörfält (det du kallar busspassager) har moderaterna motsatt sig under innevarande mandatperiod. Cykelbanor är det vi gröna som driver fram, inga andra. M:s politik handlar om att släppa in fler bilar, det ser alla som kan läsa.

Mindre rädsla kommer om folk visar sig utanför sina bilar och bostäder, inte genom kameror och hets mot unga.

"Mer integration" är nog inget som kommer av att man framställer invandrare som oönskade. Snarare tvärtom.

Fler bostäder? Ja tack, men det får ju vara en blandning av upplåtelseformer och ingen utförsäljning av MKB-lägenheter (som M vill).