11 november 2008

Aldrig mera krig.

För nittio år sen så blåstes det eld upphör i hela Europa. Tolv miljoner döda låg kvar i skyttegravar och skogar. Sen skulle fredens tid komma, sas det, till ett Europa så sargat och trasigt på alla vis. Men ganska snabbt fick nationalismen ny fart och nästa världskrig gav oss atombomber, koncentrationsläger och till slut ett Europa med stalinism i öster och fascism i söder. Först nu är det demokrati och samarbete i nästan hela Europa.
Kalla mig naiv, men jag tror att ett enat Europa inom ramen för EU kan vara ett vaccin mot krig och nationalism. Om vi blir beroende av varandra, tvingas samarbeta, så vill vi inte döda varandra. Då går det inte heller att vinna segrar genom att demonisera någon som fiende. EU-flaggen kunde vara grön med röda stjärnor. Och Totta skriker: aldrig meeera kriiiig.

3 kommentarer:

Johan Hellström sa...

Har du hört Freddie Wadlings otroliga version av "Aldrig mera krig"?

Skickar över den på gittan annars!

Sen är vi inte överens om EU, men det är en helt annan historia ;)

Anders sa...

Freddie?
Åh, snälla, gitta över den!
Ja, en annan historia är det! ;)

Anonym sa...

Vad säger du Johan finns det en version till av "aldrig mera krig"? Har bara hört Tottas originalversion och den med Bob Hansson och Moder jords massiva som finns på hyllningsskivan "Nationalsånger".

Jag köper inte riktigt att EU är ett fredsprojekt men jag tror att integration och utveckling är en bättre väg till fred än kapprustning.
/Markus