26 november 2008

Khaled på spången?

Den mörkögde lille femåringen kommer förbi mig och säger "du är snickarboa!". Han har ingen aning om vad en snickarbod är, i Rosengård finns inte så många av dem, men han har spelat datorspel med Emil i Lönneberga och vet att snickarboa är ett värdeladdat ställe. Kanske ingår snickarboa i det man måste veta om Sverige och i den värdegrund man måste omfatta för att bli en godkänd svensk enligt moderaternas nya förslag, vad vet jag?
Ibland skojar jag och kallar Hassan för "Hasse" eller Khaled för "Kalle", men det är skämt och ingen avser att försvenska någon. Varje människa har rätt till sina identiteter, sådana man uppfattar dem.
Andra bloggare skriver uppbragt om att det stora regeringspartiet nu närmar sig de rasistiska sverigedemokraterna i sin politik, men jag tror precis tvärtom. Moddisarna är tillräckligt smarta för att fatta att om det krävs av någon att man skriver på ännu ett papper för att få PUT eller medborgarskap, så gör man det och inget ändras i praktiken. Vad man försöker göra är helt enkelt att dra undan mattan för rassarnas retorik genom en meningslös åtgärd. Kanske går det hem, kanske inte. Det är i alla fall inget att oroa sig för, skulle jag tro. Den andra frågan som är uppe på tapeten är betydligt mer problematisk och jag skulle rekommendera folk att inte bara rakt av ta ställning för och emot. I Rosengård och andra liknande områden är utanförskap inte bara fånig alliansretorik, utan en realitet. Inte minst står skrämmande många unga utan vare sig jobb eller utbildning. Nåt måste hända och i det ingår måhända även vissa krav på ökad rörlighet. Man kan inte leva på att tälja trägubbar. Särskilt som det som sagt inte finns några snickarboar i Rosengård.

Inga kommentarer: