16 juni 2009

skollagen, dårå.

Det är nåt skumt med kritiken mot den nya skollagen. Själv upprörs jag inte särskilt mycket över att medelklassungar inte längre ska få hänga på komvux tills dom har MVG i alla ämnen. Nu får dom liksom ungarna från Rosengård göra nåt av dom tre fyra åren som man har på sig på gymnasiet istället. Man ska inte längre kunna köpa sig in på högskolans svårare program. Bra, tycker jag. Det man kunde hackat på men släpper är istället att de religiösa friskolorna får finnas kvar även i framtiden. Det ska alltså i det liberala skolsverige vara möjligt att sätta sina barn i skolor där man får lära sig att bögar hamnar i helvetet och att kvinnan är underställd mannen. Allt detta understryks med aga, i värsta fall. Att skolinspektionen ska få muskler är verkningslöst i friskolor, för vilken unge golar på rektorn, föräldrarna och klasskamraterna?
Förskolans ställning stärks i den nya lagen. Det är lite dubbelt, känner jag. Förskolan har en viktigare och svårare uppgift än att lära barnen matte och grammatik och det är detta med att grundlägga självkänsla genom att ge varje unge utmaningar och att lära dom att fungera i grupp. Det är ovärdeliga kunskaper och verkligen en grund för det livslånga lärandet.

Sist. Att straffa skoltrötta ungar genom att stänga av dom från undervisning är så huvudlöst att jag blir förstummad. Majoren tänkte nog inte hela vägen där. Att slippa skolan är mer en belöning än ett straff för ungarna ifråga.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att det är positivt att det finns olika sorters friskolor, så att föräldrarna kan välja vad som passar just deras barn och deras familj. Så är det ju i andra länder också.

Det är jag som förälder som har det första och största ansvaret för mitt barn, och känner henne bäst. Alltså är det jag och ingen annan som ska avgöra, om jag vill att hennes skolgång ska omgärdas av ett regelbundet andaktsliv. Om jag vill att hon ska få börja med engelska i första klass. Gå vidare med matten i snabbare takt än grundskolans läroplan.

Om jag inte vill att hon ska delta i sexualundervisning, som ger budskapet att utomäktenskapligt sex från tidig ålder är helt OK bara man använder kondom. Om jag inte vill att hon ska behöva visa sig naken för kreti och pleti i omklädningsrummet till gymnastiken.

Ju mer vi kommer bort ifrån samhällsstyrningen här i landet, och får göra våra egna val, desto bättre. Vi har varit fruktansvärt styrda under många decennier - men nu börjar det äntligen luckras upp!

Aga ska självklart inte förekomma - och skulle det ske så handlar det ju om misshandel och inget annat, och ska polisanmälas och lagföras som sådan. Nu har jag aldrig hört heller att aga skulle förekomma i någon friskola inom Sveriges gränser, så det där tror jag att du hittade på att försöka skrämma folk.

cruella sa...

Varför vara anonym? Håller inte mörkertankarna för offentlighet?

Ungarna kan göra egna val om andakt, sexualitet och fysisk aktivitet om de har korten på bordet och därmed ett verkligt val. Du som förälder är inte envåldshärskare - och handen på hjärtat, inte tusan handlar det om att "känna barnet bäst". Det handlar om att passa in i en mall som bestäms av mer eller mindre strikt tro, inget annat.

Ser du inte att du står för en fasiken så mycket farligare styrning än vad ett demokratiskt och öppet samhälle någonsin kan uppnå?

Anders sa...

Håller med Cruella här. Om ens övertygelser inte håller för en kritisk granskning, så är dom inte mycket värda. Jag har barn som i omgångar ansett sig gudstroende och ateister och som funderat politiskt på allt från kd till piratpartiet. I min övertygelse ingår att dom själva ska få göra sina val, även om det är långt från mina. Däremot ställer jag kravet att dom ska kunna argumentera för sin ståndpunkt. Mina barn är inte mina ägodelar, utan egna personer med egna DNA och rättigheter.

Att aga förekommer och förespråkas på religiösa friskolor är omvittnat. Självfallet har inga domar fallit, eftersom barnen indokrineras att tycka att den man älskar agar man.

Alex sa...

"Själv upprörs jag inte särskilt mycket över att medelklassungar inte längre ska få hänga på komvux tills dom har MVG i alla ämnen. Nu får dom liksom ungarna från Rosengård göra nåt av dom tre fyra åren som man har på sig på gymnasiet istället."

Det där tycker jag var lite väl okunnigt och nonchalant. Har man gått på gymnasiet för inte allt för lång tid sen, så borde man veta att det inte handlar om det där. Dels tycker jag att utbildning aldrig kan vara en börda, så om folk vill vara så ambitiösa att de vill lägga tid på att lära sig mer och då ha bättre chans att komma in på de utbildningar de faktiskt vill komma in på - då ska de kunna ha den möjligheten. Inte straffas och vara utestängda från utbildningar med höga intagningspoäng.
Men framförallt så är inte gymnasiet något människor bara "skiter i" för att dom tycker det är roligt. Den tid man går på gymnasiet inträffar under en mycket känslig period i livet, och jag vet många människor som gått genom oerhört mycket, och kämpat hårt bara för att klara vardagen. Inte alltid prioriteras skola då. Jag har själv varit där, och har gått 4 år på gymnasiet eftersom jag hoppade av och fick börja om på annan skola då jag var mobbad och trakasserad under mitt första gymnasieår.
Att jag inte presterade enbart MVG:n under mitt första år vet jag inte beror på att jag är bortskämd medelklass eller för att jag slösade bort min tid på gymnasiet. Att jag däremot vill ha chansen att bättra mig NU när jag har motivationen, tycker jag inte är konstigt.