23 mars 2009

29 år sedan folkomröstningen om kärnkraft.

Det var en söndag i slutet av mars och året var 1980. Morsan, farsan och syrran gick iväg till vallokalen och hade törnbladarna fått bestämma så hade all kärnkraft i Sverige varit avvecklad nu, trots att farsan röstade på linje två. Men vi förlorade, det var ett annat samhälle då. Så sent som dagen innan hade vi stått på torget och delat och knappar och broschyrer och svarat på frågor och på kanonaden av lögner som LO:s avlönade kampanjarbetare för linje två kom med. Ja, det var en annan tid. En sämre tid. Min bästa vän var inte ens född och Sara hade inte börjat i skolan. Ja, vi förlorade, men jag fortsatte trotsigt att bära märket med solen på, för jag hade inte ändrat åsikt. Jag har fortfarande inte ändrat åsikt. Och jag spyr på inkonsekvensen hos förespråkarna för den rena kärnkraften, för givetvis vill dom inte bryta uran i Sverige. Men vore ni ärliga, så skulle ni skicka en hälsning till Västergötlands allra fagraste nejder; snart kommer grävskoporna. Kärnkraften är ren och säker. Jorden är platt och hästar kan flyga.

7 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Jag är kärnkraftsföresåpråkare, jag tycker gärna att vi kan bryta uran i Sveriga.

Länka mig en kärnkraftsförespråkare som har sagt något i stilen "Nej, vi skall inte/aldrig bryta uran i Sverige".

/Micke

Christoffer Willenfort sa...

du klagar på att det inte bryts uran i sverige.

Varför ? Klagar du på alla andra saker som vi använder och inte skaffar råvarorna i sverige ? som tex kopparen till vindkraftverken ?

Om inte så har du bara drabbats av en stor portion dubbelmoral.
/C

Anders sa...

Jag har hört åtskilliga kk-förespråkare sga att det inte ska brytas uran i Sverige, men några länkar ids jag inte leta rätt på. Koppar KAN vi inte bryta, så jämförelsen håller inte helt.

Michael Karnerfors sa...

Om det är så många kärnkraftsförespråkare som har sagt detta bör du inte har några problem med att hitta några som uttryckt det i skrift också.

Men det är lugnt... vi kan vänta ett par dygn. Vad sägs om att jag och Stoffe tittar tillbaks på den här loggen på fredag så har du haft massor med tid på dig, ok? :)

Och vad gäller argumentet att vi inte kan bryta koppar i Sverige... på vilket sätt förändrar det saker och ting? Blev utländsk gruvbrytning per automatik helt OK då eller vad? Har vi inte fortfarande samma skyldighet att ursprungsgranska det vi köper, även om vi inte kan producera det lokalt?

Anders sa...

Fat chance att jag kommer att sitta och leta upp citat och källhänvisningar. Jag kan lugnt konstatera att samma majoritet som byggt ut kärnkraften med lätthet kunde beslutat om uranbrytning om man så önskade. Den dagen kraftverk i Sverige drivs av koppar, ska jag respektera jämförelsen mellan uran och koppar. Tills dess tycker jag att det är fånigt.

Michael Karnerfors sa...

Ok, du har alltså inget att stödja ditt påstående på om att kärnkraftsförespråkare skulle ha sagt att vi skall ha kärnkraft men inte uranbrytning. Då vet vi det, tack.


Vad gäller gruvdrift överhuvudtaget så är det alltid hälsofarligt om man inte vidtar hälso- och arbetsskydd. Så fort du är nere i berggrunden och rotar så har du, ofrånkomligen, med radon att göra. Som exempel: på 70-talet fick LKAB's järnbrytare 20 gånger högre stråldos än vad australiska uranbrytare får idag. Uran är enbart väldigt milt radioaktivt så att bryta uran är inte farligare än att bryta järn, koppar eller något annat du behöver till vindkraftverken. Har du inte skydd så får du stendammlunga, punkt slut.

Likaså är miljöförstäringen precis lika stor vid en uranfruva som den är vid en järngruva. Slaggen och restprodukterna är fortfarande lika giftiga.

Så nej, jämförelsen är inte fånig. Det enda som är fånigt är att särbehandla uranbrytning, vilket sker idag i och med att man har givit kommunerna rätt att säga nej till med veto. Det är skitlöjligt. Det här dassrulle-perspektivet att man skall vara superparanoid mot kärnkraft men inte andra mot saker i samhället som är avsevärt mer farligt eller miljöförstörande, det är löjeväckande.

Anders sa...

Ditt flashback-inkvisitoriska sätt att diskutera går inte hem här. Jag tänker inte fylla min blogg med källhänvisningar och fotnötter. I övrigt får du tro vad du vill.