19 april 2008

I andra änden på linjen.

Jag hörde att Ebba von Sydow kallade sig arbetarklass därför att hon tyckte att hennes föräldrar jobbar så mycket. Hon kommer inte bara från en annan tid, utan från andra änden av den spårvagslinje, nummer fem, som jag föddes nära. Där jag bodde då jobbade papporna på varven och volvo och mammorna passade oss. Nu är det bara människor i utanförskap som går av och på vid Friskväderstorget. Varven är nedlagda och de få som jobbar på Volvo bor i radhus i Torslanda.
I Ebbas ände av linjen är det ungefär som då, även om skeppsmäklarna är färre och IT-människorna fler än i min barndom. På min sida håller man på IFK eller GAIS, hemma hos Ebba gäller rödblått i fotbllshänseende. Nu som då. Det är längre mellan klasspolerna i Göteborg än här i Malmö, där det oftast är tvärs över gatan, bara. Göteborgs bästa områden är annars femtiotalsområdena: Kortedala, Guldheden, Högsbo. Stabilt och trivsamt år ut och år in och vanligt folk har en hyfsad möjlighet att kunna bo där.
Men allt det där kan ändras ganska snabbt, om regeringen och den vidrige Mats Odell får som han vill. Det sista resterna av blandade områden kommer att försvinna och uppdelningen riskerar att bli total. Istället för att stoppa ombildningar till bostadsrätter, ska samma mekanismer råda i hyresvärlden. Femtiotalsområderna var folkhemsideologi när den var som bäst, just därför vill högern rasera den. Samma höger som redan skänkt miljoner kronor till villafolket genom avskaffad fastighetsskatt. Det här är en strid vi måste ta. Detta är ideologi.

Inga kommentarer: