03 april 2008

Genus, ok?

När jag kommer ut på gården spelar några blåklädda killar boll, medan rosa flickor drar dockvagnar. Här i Rosengård är genusfrågorna inte så subtila, direkt. Men det vore skoj om fler vuxna än jag och typ en till gjorde nåt åt saken. Läroplanen skojar inte, utan berättar för oss att vi ska komma bort från sterotypa könsroller. Det borde vara lättare ju tydligare updelningen är, men det är uppenbarligen tvärtom. Genuspedagogiken har hittills varit en lyx för medelklassungar. Kul för dom, men dom behöver det minst.

Sen läser jag i metro om hur syyynd det är om pappor i vårdnadstvister. Äh, va.
Det är en procent av separationer med barn om går till tvist och ja, mammorna vinner oftast. Kan det ha ett samband med att mammorna tar ut 80 procent av föräldraledigheten, att småbarnspappor jobbar mest av alla, att mammor får spö av grottmän till pappor och att hela jävla samhället i stort sett godkänner detta?

Jo, det kan nog bero på det. Det är för övrigt väldigt få män som jag godkänner, de flesta är i mina ögon grottmän, tråkmånsar och svartsjuka idioter.

För övrigt är modebloggar det tråkigaste som finns efter ekonomibilagor.

7 kommentarer:

Anonym sa...

OK! :-)

Det är helt sant det du skriver. Förutom att kanske sportbilagor hamnar på den där listan med världens tråkigaste också :-). Jag måste nog säga att de är tristare än modebloggar.

AnnaX sa...

Jamen eller hur! Jag blir galen på Pär Ström-typerna som gnäller om att dom inte gills som föräldrar - men har dom AGERAT som föräldrar då?
Föräldraledigt, nix, VAB, nej o nej, "det passar oss bäst i vår familj att min fru är hemma och myndigheterna ska inte lägga sig i och vi vet bäst och bla bla bla"
Ok, fine, men gnäll inte sedan då när det blir skilsmässa.
Föräldraskap är något man förtjänar, inte något man har rätt till.

cecilia sa...

Det här är konstigt: jag vet flera män som blivit pappor efter skilsmässan, när mamman vägrat varannan helg. Då har de helt plötsligt visst kunnat vabba och köpa kläder och laga middag och gå ner i tid.
Så mitt råd är: Skilj er - för ungarnas skull. :)

Umeboshi sa...

Trist bara för de pappor som faktiskt delat på föräldraledigheten, inte jobbat järnet och inte spöar sina fruar och som lika fan inte räknas som fullgod förälder när det kommer till kritan, bara för att de saknar kvinnliga reproduktionsorgan...

Lenox sa...

intressant läsning.

Anna Fredriksson sa...

En procent som går till tvist? Intressant siffra. KOmmer varifrån?

Anna Fredriksson sa...

En procent som går till tvist? Intressant siffra. KOmmer varifrån?