01 november 2010

Förbjud sex på fyllan istället

Lite i bakgrunden debatteras den nya sexualbrottsutredningen och förslaget om samtyckesparagraf. Jag är nog inte den enda som sitter förundrad. Inte bara när jag tittar tillbaka på egna upplevelser i livet, för om jag förstår intentionerna rätt, så ska den som initierar sex försäkra sig om att det finns ett samtyccke, även om dt inte behöver uttalas i så många ord. Allt det där låter bra om scenariot är en ung flicka på fyllan som snurras upp av en otäck man som bara har den egna njutningen för ögonen. Men rätt ofta ser det annorluna ut och betänker man att en kvinnas egna hem är den vanligaste skådeplatsen för sexbrott redan med dagens lagstiftning, så blir det oerhört komplicerat. Och alla som vaknat upp i främmande sängar med minnesluckor och en okänd ny partner som sällskap ska alltså med utredningens förslag kunna vara målsägande i en förundersökning om sexbrott. Det verkar väldigt knepigt.
Om man istället vänder på kuttingen och ifrågasätter det självklara i att unga kvinnor och otäcka män ska vara på fyllan på allmän plats, så ringar man in problemet bättre. Istället för komplicerade utredningar där bevisbördan vänds och varje man (för kvinnor är ju inte kåta på det viset, väl?) ska kunna styrka att han fått samtycke till sex, så kunde man helt enkelt förbjuda oss att ha sex med berusade personer. Utan att ha statistik i ryggsäcken, påstår jag att nära nog alla de obehagligheter man vill komma åt med en skärpt lagstiftning är alkoholrelaterade gärningar.

Nu vet jag att det inte kommer att bli så. En drog som är så aktad att den till och med är helig i den största världsreligionen är i det närmaste oberörbar. Sedan 1981 har dessutom alla förändringar av lagstiftningen inom området inneburit liberaliseringar (för man får väl fan ta sig i kragen själv om man har problem, va?), så sannolikheten för att man pekar ut spriten som bov är närmast obefintlig.
Så införs istället en moraliserande lagstiftning där man fan ska tänka sig för mer än en gång innan man försöker förföra någon. KD skriver på newsmill att den nya utredningen ger dom rätt. Jo tack, det anade vi nog.

Inga kommentarer: