17 november 2010

Invald i jämställdhetsberedningen.

Mellanbror kommer in till mig i soffan och berättar att han upptäckt en intressant sak, nämligen att det är vanligare att en hög chef heter Göran än att en hög chef är kvinna. "Helt sjukt", säger sonen. Tidigare under kvällen har jag på jobbet på en arbetsplatsträff fått spott och spe därför att jag påstår att pedagoger som fötts med kuk oftare än andra pedagoger spelar fotboll, gitarr och gör grovmotoriska aktiviteter med barnen. Att det åtminstone är min erfarenhet. Som man inreder du heller inte förskolan som ett pyntat litet hem med ljusmanschetter och snygga gardiner, just därför att yrket för män inte är en förlängning av dina traditionella könsroller. Vi är friare att forma vår yrkesroll, men samtidigt fångar i lekpappeförväntningarna. Detta förstår man lätt om man är en smula genusmedveten. Att min tolvåring är mer genusmedveten än en grupp pedagoger är en smula bisarrt och jag vete egentligen inte om det säger mest om honom eller om dom. Hans axellånga hår glänser när han återvänder till sitt rum och jag tackar min lyckliga stjärna att han får växa upp i det sammanhang han gör. Centrala Malmö är ett genuint mångkulturellt område, till skillnad från svenska villamattor och arabdominerade miljonprogramförorter.
I ingetdera av de andra miljöerna hade sonen passat in särskilt väl.

För övrigt är jag invald i Malmö stads jämställdhetsberdning, som representant för mitt parti. Det finns mycket att kämpa för och emot.

3 kommentarer:

Sara sa...

En manlig pedagog som spelar fotboll, gitarr och gör grovmotoriska aktiviteter med barnen är väl lika mycket en fånge i könsrollerna som en kvinnlig sådan som pyntar och inreder förskolan? Det ju precis såna aktiviteter som du nämner som män brukar ägna sig åt tillsammans med barn. På vilket sätt menar du att du skulle vara friare från könsrollerna med det exemplet? Om du vill vara genusmedveten är det väl bättre att du går in och hänger upp gardiner och samtidigt föreslår att en kvinnlig pedagog ska gå ut och spela fotboll med barnen.

Anders sa...

Jag skrev att jag var fånge i lekpappeförväntningarna. Klart och tydligt. Sen tycker jag inte att förskolan ska pyntas som ett hem och så var det ju detta med att om inte den manlige pedagogen spelar gura och fotboll som görs det oftast inte alls.

Sara sa...

Du skrev: "...just därför att yrket för män inte är en förlängning av dina traditionella könsroller. Vi är friare att forma vår yrkesroll...". Det tycker åtminstone jag låter som att du anser att du är friare från könsrollerna än dina kvinnliga kollegor. Dina kommentarer om att du inte tycker att förskolan ska pyntas som ett hem, och att det inte skulle bli något gitarr- eller fotbollsspelande om inte mannen gör det, låter för övrigt inte alls genusmedvetna. Det är väl vad en traditionell man skulle säga.