13 november 2010

Allmänbildning är bra.

Viskan, Ätran, Nissan, Lagan. Så jävla svårt är det inte. Och att midnattssolen inte lyser i Åre i i maj och att Dalarna inte är en del av Norrland och att det inte finns någon dialekt som heter skaunska. Sånt där är bra att veta. Jag vill att mina ungar ska veta att havet som vi ser från tåget till Göteborg heter Kattegatt. Ja, ni fattar grejen. Själv har jag alltid haft lätt för att lära mig namn på platser, årtal och sammanhang. Och förutom att det har öppnat en hel del dörrar rent socialt, så ger det mig större makt. Det är inte gammaldags eller fult att kunna lite av varje. Allmänbildning är bra. Alternativet är att man är utlämnad åt andras kunskaper och därmed har man mindre möjligheter att påverka sin och andras tillvaro. Att det är vänstern som stretar emot och högern som är för att fler ska kunna mer är inte lätt att begripa. Okunskap och kunskapsförakt är själva grunden för fascism och ultrahöger.

1 kommentar:

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Roligt att hitta till din blogg.

Jag håller med om att allmänbildning är bra, men framför allt att det öppnar många dörrar som du så riktigt påpekar. Det faktum att man känner till platser, årtal och kan se olika sammanhang är dessutom en grund för att ta till sig annan kunskap.

Som lärare på gymnasiet på ett praktiskt program upplever jag att många elever saknar väsentliga faktakunskaper, fakta som är viktiga att ta avstamp i för att kunna fördjupa sig i samhällsfrågor och göra vikta jämförelser mm.

Mitt senaste inlägg handlar just om detta.