15 september 2013

Mitt tal vid manifestationen mot afrofobi 14/9

Rasismen kommer med sitt fula tryne i många skepnader, några mer subtilt, andra på det mest vedervärdiga sätt. En pappa på promenad med sin son kan i vårt Malmö idag överfallas och misshandlas bara på grund av sin hudfärg. Det är fasaväckande på ett sätt som jag ärligt talat har svårt att ta till mig.
Det är aldrig något vi får bagatellisera eller normalisera. Vi som njuter av majoritetens privilegier kan ibland förledas att tro afrofobi är historia,  något som fanns förr och då mest någon annanstans. Nu tvingas vi inse att det är i allra högsta grad närvarande här och nu. Jag ber om ursäkt för att vi inte tydligt nog talat om afrofobin tidigare, men lovar att det nu blir ändring på det. Vi har varit dåliga på att se det som dagligen händer några av er här.
Den kraft och det motstånd som fyller torget här idag, pressar oss politiker att agera, det är en folkig kraft underifrån,  precis som det ska vara i en demokrati.
Tack för att ni är här!
Vi måste alla bilda opinion och säga dom det är: i Malmö finns afrofobin, precis som antisemitism och homofobi, ytterst levande och vi kan aldrig bli tydliga nog när vi talar om allas lika värde.  Vi politiker är bra på att öppna käften.  Låt oss då i morgon fortsätta att vara lika tydliga som idag. Och det enda svaret är konsekvent antirasism. Vem du än är, vilken anledning du än tycker dig ha för att vara här, så är du välkommen.
Polisen måste ha kunskap och resurser att lösa hatbrott. Alla malmöbor måste leva i tryggheten att om vi utsätts för brott så finns en kompetent poliskår som löser uppgiften. Så är det inte riktigt idag.
Skolan måste undervisa om vår koloniala historia och skuld och hur dess vidriga människosyn fortplantats in i vår tid.
Den kanske viktigaste åtgärden är ändå att låta afrosvenskar synas och ta plats i Malmö idag.  Som individer,  med samma fel och förtjänster som vi andra. Här har politik,  skola, näringsliv och föreningsliv ett ansvar och vi ska ta det.
Några av oss är födda i Sverige, några någon annanstans. Vi är alla lika och alla olika. Det funns ingen naturlag som säger att rasismen måste finnas. Tillsammans kan vi krossa rasismen en gång för alla.

Inga kommentarer: