14 januari 2015

GP, hejdå.

Okej, jag har aldrig varit ett större fan av Göteborgsposten. Det har varit väl mycket referat om det lokala etablissemangets göranden och låtanden och mindre av glad debatt. Man har ju inte direkt hatat Göran J och göteborgsandan, utan snarare varit dess kamporgan mot utbölingar och upprorsröster. Det har väl körts en del volvo bland redaktionsledningen, metaforiskt uttryckt.
Vi gaisare har ju dessutom av och till kallat avisen Kamratposten eftersom det varit väldigt blåvitt, om vi säger så. Å andra sidan hade GAIS inte varit GAIS, om de vunnit familjen Hjörnes hjärta. 
Kanske är det insikten om om att man vuxit ihop med stadens elit som gör att man rekrytererar en ung oerfaren debattör som åsiktschef. Men det är ett misstag, likaväl. Att Alice Teodorescu inte direkt har kontakt med verkligheten visar hennes märkliga spalt om attentaten i Paris, som hon kopplar ihop med en störig unge som tykade sig mot henne när hon var lärarvikarie i Lund som nittonåring. Det är sånt man kan säga i Ring p1 eller Svt debatt, men det duger fan inte på en av landets största tidningar. Jag har inga problem med att man tar ut svängarna en smula, men att generalisera utifrån en åttaårig unges uttalanden och några lärares handfallenhet är det direkt dumihuvudetvarning på. Självfallet gör muslimska elever som deras kvinnliga lärare säger, om inte så vore så skulle inga av Malmös skolor fungera och det gör dom, tvärtemot vad ni hört. Och om en unge tror sig kunna styra och ställa får läraren visa vem som bestämmer i klassrummet. Svårare är det inte. Eller, det kan ju för all del vara rätt svårt vissa gånger. Att elever testar vikarier var en tråkig sanning även på min etniskt rena vita skola i sjuttiotalets solsken. Att GP väljer en politisk redaktör som spelar på fördomar och gör infantila analyser är obegripligt. Även om tidningen varit en del av ryggdunkargänget på blåvitts sittplatsläktare, så har man åtminstone hållt sig inom anständighetens gränser. Med Alice blir det andra bullar. GP, hejdå.

Inga kommentarer: