10 januari 2014

Vet Birger (v)ilket parti han tänker rösta på?

Sommaren 2012 lät Vänsterpartiets ordförande i Malmö alla sina facebookvänner veta vilken idiot Anders Törnblad är eller var. Anledningen var att jag påpekat att den antisemitiska bild han lagt upp faktiskt var antisemitisk. Även under 2013 hängde man ut mig i sammanhang där jag inte kunde försvara mig. Det är inte särskilt synd om mig, jag är ofta muckig och tämligen stryktålig. Men det säger något om kulturen i ett parti där man på fullt allvar låter småbarn piska på bilder av politiska motståndare för att få godis. Även om man diskuterar internt så är den linje man lägger fast ofelbar och det finns ingen gräns för hur man kan behandla den som avviker.
Men det är ju inte V:s intill sekterism självgoda beteende som Birger stöder, utan deras fantastiska miljöpolitik.
Här i Malmö har V suttit i majoritet sedan 1998. Jag minns hur deras talesperson i trafikfrågor brandtalade för miljön och sen röstade för den ena vägsatsningen efter den andra under den rödröda tiden.
I gröna frågor är V genuint opålitliga.
I opposition kan man säga det ena och det andra, men i majoritet går lojaliteten med S så gott som alltid före miljön. Jag står för vårt samarbete, men jag vet att om inte vi gröna tar upp buller och utsläpp på agendan så gör ingen det. Innan vi gröna kom in i samarbetet hände inget. V har dessutom en tendens att i varje läge stödja alla gruppers krav på. ökade resurser eller höjda löner. Det går inte ihop med tillväxtkritik och insikten om att jordens resurser förefaller begränsade. 
En politik som håller i längden måste vara solidarisk, men en smula kärv. Alla kan inte få allt de önskar sig och det måste vi våga säga.
V är bättre på jämställdhet och antirasism. Bättre, men inte riktigt bra. Om rasismen och könsmaktsordningen inte klarar det socialistiska filtret så låtsas man inte om det. Således är man stentuffa i kampen mot afrofobi, men. tiger om antisemitismen. Således är man duktig på att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, samtidigt som man låtsas att våld och övergrepp i hederns namn inte existerar.
I migrationspolitiken dubbelspelar man å det grövsta. Man fann inte ord för allt hat man kände mot oss gröna för vår migrationspolitiska uppgörelse med alliansen, samtidigt som man vill begränsa arbetskraftsinvandringen som möjliggör för människor att söka lyckan i vårt land. Någon fri rörlighet verkar inte vara så värst mycket för; lika lite som fattiga barn i Sverige ska få välja skola ska fattiga människor från andra länder få jobba här utan fackets godkännande. Den svenska arbetsmarknaden ska i vänstervisionen vara ett Rotary man blir invald i och är du barn bosatt i en förort så ska du hålla tillgodo med grabbiga skolor, oavsett hur illa du mår av det och hur lite du lär dig.
Vi gröna är inte perfekta och jag förstår att Birger kan bli trött på oss ibland. När man själv varit med på toppen och ens efterträdare inte gör som man hade hoppats kan man nog bli besviken.
Men jag undrar om han verkligen vet vad han får istället.

2 kommentarer:

Birger Schlaug sa...

Som du vet är jag obotligt grön, vilket innebär att jag, som du, är medveten om att något ekologiskt hållbart samhälle får vi inte - åtminstone inte om vi vill leva i ett någotsånär demokratiskt samhälle, om vi inte också ser till att det blir socialt hållbart. Vilket enligt min uppfattning kräver mindre ekonomiska klyftor och mer inriktning på samhällsnytta än på vinstmaximering. Här uppfattar jag att MP svikit de grundläggande fundament som partiet byggdes på. Det gör mig ont. MP blev medspelare i den utveckling som präglats av nyliberalism. Just nu är V den enda motkraften i riksdagen. Även om några enskilda gröna gör vad de kan för att få partiledningen att få partiet på, vad jag anser, rätt köl.

All respekt, Anders.

Anonym sa...

Du har inte förstått eller vill inte förstå konsekvenserna av den migrationspolitik Mp för.