08 januari 2014

Negativt kampanjande

I mina yngre år reste jag till New York efter att ha vunnit en tävling som ordnades av tidningen Arbetet, en tidning som på den tiden gavs ut här i Malmö och som ansågs vara A-pressens flaggskepp. Huset där jag hämtade ut min vinst finns ännu kvar på Bergsgatan och rymmer symptomatiskt en gratistidnings redaktion och ett fristående gymnasium. Det var en historisk dag; datumet när Tyra Viking satte oss på Kennedys mark stavades 891109. Vi var trötta av tidsomställningen och la oss tidigt på kvällen efter en burger på Broadway som ännu inte blivit gågata. På morgonen skrek både Times och Posts löpsedlar att muren i Berlin skakade. Så fel kan man hamna. i geografin, men att. New York var rätt stad fattade jag. NY är alltid rätt. Jag pluggade lurarna i öronen och lyssnade på Springsteen och gick till FN:s giftshop och köpte en native american-docka till min lilla dotter.
I USA hette presidenten Bush den äldre och han vann val på lögner, tjuvnyp och på att helt enkelt prata skit om sin motståndare. Jag tänkte att sån ska jag aldrig bli. Jag var redan medlem i MP och två år senare skulle jag väljas till ersättare i kommunfullmäktige för första. gången. Håll dig fri och ren, tänkte jag.
Bli inte det monster du bekämpar. Bygg inte ditt hus på en grund av lera. Jag åkte upp i World trade center och såg ut över stan. Det blåste, så som det alltid blåser om mig. Jag tror att jag lyckats hålla mitt löfte något sånär. Good enough. Mer tänker jag inte begära av mig.

Inga kommentarer: