03 december 2013

Rykten

Rumours är en skiva med Fleetwood Mac som kom i januari 1977. Det blev den dittills mest sålda skivan någonsin i USA och rekordet stod sig fram tills Michael Jacksons Thriller sopade banan med allt. Från Rumours kommer Don't stop och You can go your own way, Lindsey Buckinghams och Christine McVies superhits en bra platta som fick ett uppsving igen när Bill Clinton valde den förstnämnda låten som signaturmelodi. till sin återvalskampanj 1996.
Kanske tänkte Clinton ett steg längre än de flesta när han valde kampanjsång. Också han omgavs ständigt av rykten av olika slag. Det blir lätt så om man vågar stå för saker och utmana det invanda och de insuttna. I USA är saker annorlunda än här, men principen är densamma. Man ska inte vara otrogen. Den otrohet som det nu ryktas om i Malmös politik är knappast av sexuell natur, det skulle ingen bry sig om, utan handlar om att Nils Karlsson i smyg skulle vara borgare och därmed ett hot mot det rödgröna. Vem som sprider ut ryktet kan vi inte ens gissa och det spelar kanske ingen roll. Nu är ju Nils tvärtemot ryktet den kanske mest lojale politiker jag känner; lojal mot partiet och mot de överenskommelser vi sluter. Han har dessutom ett kompromisslöst engagemang för de som befinner sig ganz unten. Ingetdera är en självklarhet i vårt ack så individualistiska parti. Hos oss finns mycket medelklassperspektiv och egoboyande.
Jag när en from förhoppning att skitsnack och rykten inte ska löna sig. Den politiska debatten får gärna vara tuff, men det ska vara sakligt och öppet. Det dunkelt sagda är det dunkelt sagda. Därför säger jag till alla ryktesspridare: Du kan gå din egen väg. Vi slutar aldrig att tänka på imorgon.

Inga kommentarer: