23 december 2013

Antirasism är inte vänster

Twitter flödar nu över av hat och fördömanden. En enda debattör tyckte att trotskisterna försökte stjäla den dina manifestationen i Kärrtorp och dessutom gillade hon inte att Kartellen uppträdde. Om det första kan man säga att trotskisterna vet att de aldrig kan vinna val och därför bildar kul organisationer med spännande namn eller smyger in i såna som redan finns. I princip lyckas de aldrig. Det andra är en smakfråga som jag inte lägger mig i. Det jag frapperas av är hur grinigt det är på vänsterkanten när inte alla säger ja och amen eller när inte alla köper socialistiska förklaringar om varför rasismen finns och hur den ska bekämpas. Hur vore det om man lajkade den mångfald som man säger sig förespråka?
I Malmö gjorde vänsterfolket det lättare för sig. Man samlade helt enkelt några hundra pers av de egna leden och så fick en vänsterpartist som själv gjort rasistiska övertramp och en socialdemokratik riksdagskvinna som en annan gång anklagade Israel för att masssakrera barn tala inför sina ryggdunkare. Så kan man också göra. Som ett bönemöte liksom. Själv tror jag att rasismen bäst bekämpas i oväntade möten och utan allmänt snack om sociala problem. Som när Tomas Lesin och Mikael Wiehe satte ihop ANC-galan.
Sen får organisationerna titta inåt också. Möter vi svennar, romer, judar och araber likadant? Tycker vi att Malmö, Sverige,  världen är för alla eller ska en LO-pamp eller självaste Billström stå och peka ut vilka som är välkomna in eller inte?
Antirasism är inte vänster. Inte höger heller. Det är den anmärkningsvärda insikten att alla människor är lika mycket värda. Så enkelt och så svårt.

Inga kommentarer: