25 december 2013

Arbetarklassen finns

Ungefär samtidigt som jag diskuterar finlir i den antirasistiska kampen med kultureliten så ringer min farbror. Det är knackigt med ryggen säger han. Två operationer, men det gör ont som fan ändå. Läkaren säger att man kan operera igen, men det kommer inte att funka, kommer max att hålla några månader.
Min farbror är 59 och har jobbat sen han var i tonåren. Han är betongarbetare och har gjutit både det ena och andra här i Sverige och även fem år i Norge. Han har sannerligen inte varit någon ängel, men har på arbetarklassmäns manér satt en ära i att inte ligga samhället till last. Han har säkert tjänat bra, men det väger ganska lätt när han sitter där med sin pajade rygg. Och vi andra tackar honom genom att glömma hans existens. Arbetarklassen som romantisersdes så det stod härliga till för 30-40 år sedan finns liksom inte längre. Men inte ens i ett tjänstesamhälle bygger husen sig själva. Och försäkringskassan säger.till min farbror att det nog är åldern som tar ut sin rätt. Åldern. Som om dom som glidit på. en räkmacka genom livet sitter med knäckt rygg och kass sjukpenning. FK frågar om inte min farbror.kan få ett lite lättare arbete de år som han har kvar innan pensionen. Någon arbetsskada är det ju inte enligt dem. Det är långt till den värld där medelklassflickor samlar in pengar på bloggen för att kunna skriva klart sin roman och långt från fina viner dyra glas. Min farbror vill inte ha ett lättare arbete. Kan han inte jobba ute med gubbarna så kan det vara. Jag tycker vi kan låta honom få vara fri. Vi kan säga tack och här är ersättningen. We owe him. Arbetarklassen finns. Det byggs, städas, plockas med varor och matas äldre. Om ni nu hade glömt det.

1 kommentar:

Valter Mutt sa...

"Arbetarklassen finns inte längre" påstod härförleden Klas Eklund, idag ledande bankekonom och biträdande professor i Lund, men under 70-talet "ledande kamrat" i vänstersekten KAF. I så fall onekligen lätt gåtfullt att hus alltjämt skjuter i höjden, bussar rullar och offentliga toaletter städas...
Att synliggöra de osynliggjorda skikten av befolkningen och i aktiv dialog med dessa människor lägga politiska förslag, t ex sänkt pensionsålder för byggnadsarbetare och andra grupper med hårt kroppsarbete, tror jag är bästa sättet för MP att vinna "bronsmatchen" mot SD. Men egentligen behövs ingen annan motivering än att detta handlar om grundläggande anständighet. Och vi vill väl leva i ett anständigt samhälle?
Tack Anders för ett mycket angeläget inlägg!