09 september 2012

Vi har inte råd med låga förväntningar

Det är tidigt på morgonen, men Anna Dahlberg på Expressen är redan omklappad för sin artikel där hon säger att Sverige inte både kan ha välfärd och ta emot så många flyktingar.
Hon skriver om att "vi" inte ska låta SD :s existens hindra "oss" från att diskutera migration. Men inget hindrar oss; kom igen, diskutera!
Anna Dahlberg verkar övertygad om att människor från fjärran länder är för evigt dömda att utföra enklare arbetsuppgifter, på grund av sin svaga utbildningsbakgrund. Hon sätter ribban lågt, om man säger så. Och trots att hon dunkar sig för bröstet och tycker sig våga säga obehagliga sanningar, så är det bara samma låga förväntningar som vanligt. Dag ut och dag in behandlas invandrare som om toppen av deras förmåga är att köra taxi eller rulla falafel (män) eller föda och passa barn (kvinnor). Skolungarna klappas om som genier om de får Godkänt i något enda kärnämne, för i grunden tror inte majoriteten att blattar förmår.
Jag tror annorlunda. Jag tror att alla människor är födda med förutsättningar att ta ansvar för sina liv, men att man lätt lever upp till negativa förväntningar. Att varken dalta eller kicka människor i huvudet, men tro på individen är då min utgångspunkt i detta så infekterade samtal. För det vi inte har råd med är låga förväntningar.

Inga kommentarer: