14 september 2012

Kränkta bilister och en populistisk tidning

Inga i Sverige har så tunga offerkoftor som medelålders män i bilar. Deras självbild är påfallande ofta att de bara betalar och betalar och aldrig får något för det, trots att det är en bra bit från sanningen. Det räcker att kolla in en kommunal budget för att se vad som läggs på bilism och vad som läggs på oss andra resenärer.
Kvällstidningen GT vet vad de gör när de nu, mellan artiklar om kändisars sexliv och Frölundas chanser i elitserien, kampanjar och hetsar mot de trängselskatter som snart kommer att innebära att bilister får betala en mer rimlig del av kostnaderna för göteborgsområdets infrastruktur.
GT är populistiska för att få sälja tidningar, för självklart vet de smarta journalisterna att verkligheten idag är att cyklister, gående och kollektivresenärer subventionerar biltrafiken. Men man vet ännu mer att dessa kränkta vita män till bilister i regel har mer pengar än oss andra och säkert kan tänka sig att köpa en tidning som stryker dem medhårs, även om det innebär intellektuellt haveri.

Inga kommentarer: