15 november 2011

Katarina tar i

Jag har aldrig hört henne ta i sådär förr och då har hon ändå tagit i förr: Katarina Pelin, miljödirektör i Malmö och den som mer än de flesta driver på det miljöstrategiska arbetet i Malmö. Den förvsltning hon chefar över är en samling ytterst kompetenta människor och jag är stolt över att vara vice ordförande i Miljönämnden i Malmö, det är ett fint uppdrag, men ganska enkelt eftersom det dras åt samma håll på ett sätt jag aödrig förr skådat. Katarina tar i därför att klimatfrågorna inte alls är på väg att lösas. Och av att Malmö har en bra miljöförvaltning ska man inte förledas att tro att miljösituationen är bra i stan, för det är den inte. Biltrafiken ökar, energianvändningen ökar och när så sker ökar utsläppen av växthusgaser.
När jag blir påmind om det, så blir jag också påmind om vad som är viktigt här i världen och vad som är yta och skräp. Katarina tar i och sen åker hon upp till Stockholm och talar med en regering som tycker att en motorväg runt Stockholm är en gigantisk miljösatsning, även om just den ministern som sa så har fått gå.

Ja, man måste veta vad som är viktigt och man måste dra sitt strå till stacken och vara en liten kugge i det maskineriet som till slut ändrar skutans kurs. Kanske ska man vara glad för de små segrarna också och inte irritera sig så på dom som glider runt och är fullt upptagna med att nästan inte göra någonting. Och sen får man vila och äta grekisk mat och tysk choklad.

Inga kommentarer: