23 januari 2016

Moderaterna och SD - Malmös Ulbricht och Honecker

När jag var ung och gick på Majornas gymnasium i Göteborg diskuterade vi varför utflyttningen från stan var så stor och de lediga lägenheterna så många. Stadens (borgerliga) styre fumlade och visste varken ut eller in, men besserwissergymnasister hade såklart alla svar. "Bygg en mur runt stan, så flyttar ingen", ropade jag ut i klassrummet, rolig som jag var redan då, i alla fall enligt egen uppfattning. Några flinade, andra skakade på huvudet och den enda Kpml(r)-aren i klassen tyckte antagligen att jag inte skulle göra mig rolig över Berlins fina antifascistiska skyddsvall. In- och utflyttning i stan är en issue utan dess like, nu som då. Men det har gått några år sen gymnasiet. Murar har fallit och, tja, några har byggts upp. Nu vill folk flytta in i städerna igen, några till och med från andra länder, eftersom en stad som Malmö trots att den utmålas som ett helvete av borgare och SD, ändå erbjuder fri- och rättigheter som man bara kan drömma om i Kabul eller Palmyra.
Och vi gröna och röda gör vad vi kan för att kunna husera alla som vill dela stan med oss. Det ska byggas hus, cykelbanor, parker och lekplatser. Det är fan så svårt att klara och två dagars konferens i tekniska nämnden har inte gett oss alla svar. Men vi tar det steg för steg. Vi har duktiga tjänstemän och visionära politiker hos oss i nämnden, men också i form av ett grönt stadsbyggnadskommunalråd: Karolina Skog. Vi ska klara det här. Tro mig.
Den politiska oppositionen hade för all del kunnat bidra om de vore på det humöret. Vi gröna och röda vet inte alltid bäst. Men det den blåa och bruna oppositionen säger öppet eller i det fördolda är att vi inte ska bygga ett välkomnande Malmö. De enades under torsdagens grupparbete (där M, Lib och SD satt och kuckilurade ihop) om att bygga ett exkluderande Malmö, ett Malmö med en mental Schutzwall vid kommungränsen som hindrar fattiga och folk som behöver stöd för att etablera sig i ett nytt land från att ta sig in i stan. Och det var väl det vi egentligen redan visste. M som i mur, SD som vare sig svenskt eller demokratiskt. Och L som liberaler bara till namnet. Deras vision är breda motorvägar in till villorna vid havet och på åkrarna för den som har råd att köpa sig förbi Checkpoint Kinberg Batra eller Checkpoint Jimmie och vår vision förblir ett grönt, tätt och blandat Malmö. Deras blir Malmö lika blandat och roligt som Östberlin under Ulbricht och Honecker, lika kreativt och syrerikt. Vårt jämförs ibland med Chicago och det känns både trivsamt och spännande. Den fighten tar vi gärna. Och skulle nu någon moderat replikera och säga att man inte tänker bygga någon mur, så minns att även Walter Ulbricht också tre gånger förnekade detta.

2 kommentarer:

Håkan Fäldt sa...


Tänk, Anders, att du inte vågar berätta som det är, eller har du redan glömt vem det var som inte ville lyssna på oppositionen?

Du skriver att ”Den politiska oppositionen hade för all del kunnat bidra om de vore på det humöret.” Svaret är nej, det kunde vi inte för du och Milan slängde bokstavligt talat ut oss från grupprummen!

Som du kanske kommer ihåg hade våra duktiga tjänstemän satt samman tre grupper med företrädare från alla partierna som skulle ledas av dig, Milan och mig i egenskap av presidieledamöter. Vi skulle resonera oss samman om vilka av kommunfullmäktiges mål som vi, i en allt mindre budget, skulle prioritera.
Men gruppmötena varade bara några minuter, sedan slängdes alla oppositionspartierna utom vänstern ut från ditt och Milans grupprum. Så klent, så utomordentligt svagt från dig som förste vice ordförande i nämnden att inte förmå er att ens kunna vistas i samma rum som oppositionen och långt mindre lyssna till deras åsikter.

Som du också skriver: ”Vi gröna och röda vet inte alltid bäst”. Just så är det, men att lyssna på andra passar tydligen inte dig, Anders, om det inte är en ledamot från vänsterpartiet förstås.

Just som du också skriver är det, vi moderater tänker inte bygga någon mur i Malmö. Däremot gör du, med vänstern i hand, vad du kan för att försöka gömma dig bakom den verbala muren som du tydligen gärna vill ha.

Anders sa...

Jag tror inte på konsensus när majoritetsförhållandena är så klara som de är när det gäller tekniska nämndens ansvarsområden. Det är bra att synliggöra skillnaderna i malmöpolititiken. Däremot försöker både Milan Obradovic och jag vara öppna för konstruktiva förslag från oppositionen. Men näs M och SD tillsammans hävdar att det inte är för vem som helst att bo och röra sig i Malmö så är det låst.