08 oktober 2021

Gör din son till en soyboy

Matvagnen kommer in på avdelningen om jag råkar säga: "Usch, kycklinggryta", så att lillkollegan hör det. Lillkollegan: "Är du en sån där kille som ska ha nötkött jämt?"
Att jag är vegetarian finns inte på hennes karta. För män äter kött, ju rödare desto bättre, precis som de röstar höger och slåss med andra män på krogen om kvinnor eller för att de hejar på olika forbollslag. I min födelsestadsdel sägs en gängkonflikt ha sin grund i att en man blev ratad för en annan man av en kvinna. Kött, fotboll och kärlek är starka saker. Och hårda tag och, fan vet jag, sänkta skatter och minskad invandring?

Jag själv hamnar lite då och då i bögfacket. Anders jobbar med ungar och hans händer är feminina enligt andra. Så gör inga män som somliga känner. Plus ganska vänster. Och sa han inte att en viss pappa är snygg? 
Då blir jag lite glad. Att utmana och korsa gränser är en del av min mission. Men vännen med de skarpa ögonen tar ner mig på jorden och informerar mig om snubbiga drag som inte är okej. Så bra var jag visst inte ändå, trots regnbågsmössa och frökenhänder. 

Hatar egentligen att vara en förebild, jag är jag, andra får hitta sin väg, men kan jag bidra till att illustrera komplexiteten i att vara man och människa så är det bra. Allt är inte dåligt i mansrollen, men det är män som jagar andra levande varelser för nöjes skull och allt jag sagt ovan och det behöver få ett slut. Om män är logiska och rationella, så borde vi fatta att det om nötkött plus mjölk står för femton procent av klimatpåverkan, så ska det fan grillas färre biffar, om nu djurens väl och ve är känslopladder. Och staten skulle spara väldigt mycket pengar om folk inte dödade eller ens slogs för kärlekens eller fotbollslagets skull, utan bara älskade och hejade, om nu de mänskliga argumenten är fjolliga och patetiska. Så fostra dina söner till soyboys. Klä dem i starka färger och låt dem gråta. Det räddar världen. 

Inga kommentarer: