11 augusti 2021

Därför är jag vegetarian

Det dyker upp artiklar och influencers fyller i att vegetarisk mat inte är det bästa för hälsan. Särskilt för unga kvinnor är det dåligt, slås det fast. Sånt händer inte av en tillfällighet. Naturligtvis har en PR-byrå lobbat in det som utifrån ser till ut att inte ha några samband. Köttindustrin har gott om pengar, men trots det absolut anledning att oroa sig. Vi herbivorer blir allt fler. Smart ändå att prata om hälsa och inte om djurhållning eller klimat, som ju är de två verkliga anledningarna till att skippa djur i maten. 
Få av oss veggies påstår att vår mat är nyttigare. För min del påstår jag inte så mycket överhuvudtaget i frågan. Den största delen av mitt liv har jag ätit kött, så det vore töntigt av mig att vara fördömande mot någon som väljer annorlunda än jag. Men det är min bestämda åsikt att jag som är människa och kan välja min kost då väljer bort att djur ska jagas, fångas i nät eller krokar eller hållas i fångenskap för att jag ska få mat, när det faktiskt går bra att äta växtbaserad kost. Det är till stora delar känsloargument, men det är absolut även köttätares argumentation. Och det finns ett politiskt inslag. Ingen vill förbjuda kött, men de flesta vill minska köttproduktionen (bara det ordet, liksom). Mot det står människor som är i huvudsak män och i huvudsak höger. De som tycker att feminismen gått för långt, liksom. De som hyllar de traditionella värdena, om vi säger så. SD motionerar om förbud mot vegonorm och att Ebba Busch poserar med gevär i handen är inte bara för att hon gillar att skjuta prick på andra levande varelser, utan för att hon vill locka till sig männen från vidderna, snubbarna som grillar och tycker att Pride och genuspedagogik är tjafs och fel och analogt med inte blir mätta av bönor, linser eller halloumi.
Ju längre vänsterut du går, desto mindre sånt och desto mer att vara snäll mot djur och klimatet, längst till vänster ofta med en starkt moraliserande ton helt i onödan.
Min analys kan såklart vara helt galen och naturligtvis väljer jag hellre kött än svältdöden. Ibland fuskar jag och äter musslor eller havskräfta och egentligen hatar jag principer huggna i sten som inte får tolkas. Men som sagt: för min skull behöver ni inte skjuta prick på älgar och hjortar, dammsuga haven på allt liv eller föda upp grisar och broilers. Jag gillar inte det. Därför är jag vegetarian. 

Inga kommentarer: