10 oktober 2013

Låt Malmös niondeklassare åka till Auschwitz

På lördag debatterar jag afrofobi i folkets park. Det är i efterdyningarna av det ännu inte uppklarade hatbrottet mot en man och hans lille son och Malmös afrosvenska minoritet är på goda grunder jävligt förbannade och kanske även rädda och oroliga. Här sitter inga rasister i regeringen som i Norge, men vi kan inte vara lugna och fina för det. Vi kan inte heller förklara bort och psykologisera rasismen som unga olyckliga mäns frustration mot ett samhälle som sviker.
Jag tror att vi måste gå till grunden med frågan och inse att skit rinner uppifrån och ner. Afrofobi, antiziganism och antisemitism är en plåga för Malmö. Och vi kunde ju önska att det var arga män med rakade skallar som stod för det där, för allt vore ju enklare då. Men tyvärr ser det inte ut så. Till och med folkvalda har trampat över grovt, åtminstone verbalt,och då inte bara folk i det lilla rasistpartiet.
Jag vill att skola och samhälle slutar ducka och förklara bort. Vi måste reflektera över vår historia och samtid och jobba med unga i stan. En del i detta bör vara att niondeklassare får tillfälle att besöka Auschwitz och resterna av den utplånade judiska kulturen i Polen.
Det säger så mycket om rasismens yttersta konsekvenser att folkvalda ledare kunde genomföra ett industriellt folkmord mitt i den europeiska kulturens kärnland.
Rasismen måste bekämpas varje dag.

Inga kommentarer: