06 oktober 2013

Inte bara Staffanstorp

Det är inte bara politiker från Staffanstorp som reser till mässor på franska rivieran och lever lyxliv på din och min bekostnad, det förekommer i större och mindre omfattning på många håll. Men det är inte heller det normala beteendet bland oss politiker. Studiebesök och nätverkande är bra och nödvändigt för att våra länder, kommuner och landsting ska utvecklas. Om hjulet redan är uppfunnet på ett håll behöver inte Malmös tjänstemän också lägga huvudet i djupa veck och rita cirklar i 3D-format. Sådär funkar det ofta. Ibland är det väl många resor kanske och väl långt bort. Och ibland slår det över. Ibland är det så att politiker och tjänstemän intalar sig att lyxig mat och fina hotell liksom hör till uppdraget och är något man förtjänar som tack för alla handlingar man tvingats läsa hemma vid köksbordet och alla kvällar man tillbringat på möten med svagt kaffe i rum med dålig luft.
Det är då man måste gå över på andra sidan gatan och betrakta sig utifrån och om inte moralen räcker till, i alla fall fråga sig hur man vill bli sedd. Som politiker ska du försöka att vara lite bättre än andra, så kanske du blir lika bra. Det gänget vi är en del av är de som valt oss och betalar våra arvoden, inte de företagsledare som vi träffar på mipim eller på torget i Bergen.
Det är såklart lätt att frestas att ta i lite för mycket och unna sig när man har chansen. Men den som har ansvar för miljarder av andras pengar i kommunala budgetar måste klara att hålla i plånboken när det kommer till privat konsumtion. Det ska ni begära av mig. Att sen skattemedel inte ska gå till alkohol eller andra droger måste vara en självklarhet.

Inga kommentarer: