08 mars 2015

Bikes vs budgets

Inget är så Malmö som att min cykelhandlare bara vill ha cash när han byter ut mitt sletna däck mot ett nytt. Cash only. Cykling. Det är min stad, det.
I min gamla stad drog ungefär samtidigt en demonstration MOT smarta trafiklösningar fram. Visserligen såg bilderna ut att vara hämtade från en demo för bättre äldreomsorg, äldre män som för första gången på länge ställt bilen för att använda fötterna till annat än gas, broms och koppling stapplade runt och skrek anti tåg-slagord.
I Malmö är livet roligare, som sagt. Snabba cash och platta cykelvägar.
Vår store bananasfilmare Gertten har premiär på film om hur cyklar vinner över bilar och alla (nåja) från vänster till (typ) höger bedyrar sin kärlek till pedaler och styren. Tyvärr är det si och så med leveransen. I det förslag till satsningar på cykelbanor härifrån till 2019 som Gatukontoret gett oss i tekniska nämnden så sänks cykelambitionerna med två tredjedelar. Så lite galapremiär är det i verklighetens svartvita powerpoints. Vi behöver fördela om och nytt. Malmö har hissat flaggan högt och i ord utmanat trafikmaktsordningen. Det är vår profil. Cyklingen gör oss starka, den förtätar stan med kärlek och postmodernitet, i dess bästa mening. Cykeln är Malmös hopp. Vi behöver give it a go. Eller som man säger i det stora Chicago: put your money where your mouth are.

Inga kommentarer: