15 maj 2020

Paulo, du och jag.

”Jag har alltid tyckt att det doftar narcissism och psykopati om den mannen”, skriver jag på fb, men ångrar mig nästan direkt. Det slängs diagnoser till höger och vänster. Mitt ex som först kämpade ett halvår för att få tillbaks mig, skrev sen ett Mail med en länk till en veckotidning där hon testat och funnit att jag var narcissist och hon en hsp. ”Tänk om det är precis tvärtom”, tänkte jag, eftersom gaslighting är ganska typiskt för de där naricissisterna . Men vare sig hon eller jag är något av det. Och vi har såklart inte någon kompetens att diagnosticera varandra. Och gör inte psykologi av allt. Det finns annat här i världen.
Sara och jag var som andra var fast i roller. Det är svårt att vara en fri människa i en värld av strukturer. Du känner dig så självständig, men bortsett från tur och timing är det så mycket som bestäms åt dig av samhället. Systemet.
Vi är många som har uttryckt vrede mot Paulo Roberto idag. Det är tillåtet. Här är det inte frågan om hårda ord i en äktenskaplig konflikt eller ens ett medvetet missförstånd på nätet. Paulo har begått ett övergrepp mot en annan människa och om jag förstår rätt så är det dessutom en fattig kvinna från ett fattigt land. Double, om inte triple oppression. Och jag tänker att alla vi som ser detta yttersta uttryck för förtryck, vad gör vi med den kunskapen? Alla ni som tyckte Paulo var en tuff och cool snubbe, en spännande hunk och ett lysande varumärke, hur medskyldiga eller medberoende är vi inte?  Jag tänker att Paulo skapades av ett system där fattiga kvinnor är handelsvaror och sex ett uttryck för pengar och makt och inte det jämlika uttryck för kärlek och kåthet som det ska vara.
Stan är full av kungar från Kungsan, mediakåta snubbar och tuffa boxare eller gatuslagskämpar, män bland män. Men det är inte dem eller vi, det är inte Anders eller Paulo, vi har det alla i oss. Sexismens och förtryckets gift, lockelsen i att utnyttja sin priviligierade position. Det är Paulo, du och jag. Ingen är oskyldig, som Sex pistols sjöng. Det är systemet med privilegierade och utsatta dom måste bort. Once and for all. Är du beredd att göra det som krävs?

Inga kommentarer: