27 maj 2018

Två systrar

Det är min mamma som kommer med förslaget. Vi väntar på att hennes tåg ska gå, dödar tid med småprat och sitter inne på det själlösa Espresso house på centralen. Våra kaffemuggar är överdrivet stora och fyllda till bredden. Min mamma föreslår att jag eller någon vem som helst skulle skriva en bok om min mormor och hennes äldre syster, två av de kvinnor som burit upp det här samhället från kris i folkningsfrågan och fram till rekordåren och fått ganska lite i utbyte för det,  men som aldrig skulle klaga det allra minsta. Bägge dog i kartongliknande rum i Angered, lång från Ottterhällans sluttningar där de öppnade sina ögon för första gången när det förra seklet var nytt och hoppfullt.
Min mormor har nämnts förr här i bloggen, ensamstående ogift mor under en tid då ingen var det, då svartvita inramade bröllopsfoton prydde varje normalt hem och det inte var mer med det. Vi kan prata om utanförskap här, om barnavårdsnämnden som kom och tittade till den normbrytande modern och hennes mörkögda dotter, inspekterade så att inga glipor fanns och inte minsta hårband satt fel. Det satt aldrig fel. Det fanns aldrig några glipor. Hotet om omhändertagande var en fallbila som svävade över mormors och morsans huvud från dag ett och fram till myndighetsdagen och allt såg prydligt ut.
Och hennes syster Johanna då, som verkligen fick en man vid sin sida, fick en slavdrivare, latmask och förtryckare, fick spö och tvingades till olagliga aborter och ett liv i misär på alla tänkbara sätt, innan hon sparkade sig fri på femtiotalet någon gång och återvände till Göteborg och fick det någorlunda bra, så vitt jag förstår. Två systrar, mörka och i själen så vackra som någon blir, utan ett tack från någon, med barnbarn respektive syskonbarnbarn som bjöds på saft och promenader runt delsjöarna och Lisebergsbesök och generositet. Två systrar, två leenden, två barndomsminnen och en historia om Sverige att sticka under näsan på dem som drömmer gott om en tid då ingen ifrågasatte normen och de svenska värderingarna.

Inga kommentarer: