12 maj 2018

Låt inte rasister sätta agendan

För första gången på evig tid, så står jag halvt vid sidan om och ser valrörelsen ta form. Jag är lojal mot mitt parti, jag har uppdrag för och en skuld till dem som satsat på mig, vill jag framhålla. Men jag är fri att tycka. Vi gröna har ett kvinnligt språkrör som är en fantastisk doer. Hon kan sitt område och det händer saker, men i offentligheten låter hon och ser ut som om hon tycker det är tråkigt med politik. Förtroendesiffrorna är där efter, tyvärr. Politiken är som en show, en cirkus i snabba medier och det är i den dansen de som kandiderar måste hålla takten. Eftertänksamhet hör hemma inne på kanslier och i sköna laminofåtöljer, men på ytan ska representanterna vara som stand up comedians och leverera oneliners. Och klä sig snyggt och le på bild.
Det stora problemet just nu svensk politik är ändå inte detta med looks och oneliners, utan att hela skalan låter det rasistiska partiet sätta agendan. Till och med V ropar på fler poliser och S och M tävlar i att gå rasisterna till mötes med olika ytliga krav på att jaga fattiga människor på flykt, istället för att ta klimathotet på allvar och skapa en skola där alla barn lär sig saker, framför allt att det finns ett hopp om en bättre värld och att bygga bort ojämlikhet genom blandade grönare städer med färre bilar och barriärer och fler cykelbanor och mötesplatser och bostäder av olika slag i alla områden.
Opinionssiffrorna visar också att när vanligtvis anständiga politiker ger den vidrige mobbaren från Sölvesborg ett halvt rätt i sin analys, så lockar han ännu fler väljare och då inte bara gnälliga losers från döende bruksorter, utan vanliga snälla radhusmänniskor i storstädernas villamattor.
Min önskan är att de anständiga partiernas representanter andades djupt och sen satte en annan agenda, den om visioner för framtiden. Gör rassesvinen irrelevanta genom att inte tala deras språk. Kom överens om att inte slippa in dem i några andra rum än dem vi enligt lag måste. Det verkar dock just i år som en illusion.

Inga kommentarer: