06 september 2010

Heja Malin!

Jag håller på Malin. Och även om jag inte själv riktigt pallar köra den helt könsnuetrala vägen, så ska det vara möjligt. Och den förskola Malin önskar och vill skapa åt sin Vide är egentligen en förskola som följer läroplanen.

Jag citerar: Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall
i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och
intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.


Det är läroplan, det är riksdagens bslut och något som vi pedagoger att satta följa utan att tvivla eller tveka. Men det går si och så. För fem-tio år sedan kunde jag mötas av en isande tystnad när jag förde frågan på tal, nu är det mer överslätande bortförklarande. Utom just i Rosengård. Där tar frågorna på allvar (i de kommunala förskolorna alltså, knappat i koranskolorna) och där finns en vilja. Men det är seeegare än gammalt godis. Så heja Malin, må du vara en blåslampa i röven på oss alla.

Inga kommentarer: