26 oktober 2018

Chefen kallar in mig

Min närmaste chef kallade in mig tull ett kortare samtal igår, för han skulle meddela mig min nya lön. Det var inte något direkt muntert samtal. Han påminde om "det som hände i vintras" och berättade att jag knappast kom i fråga för någon större löneökning. På en hopknycklad lapp stod summan och den var oanständigt låg. Jag är inte populär hos ledningen och lönen är det verktyg de kan använda för att disciplinera oss anställda och detta med fackets passiva stöd, eller det passiva fackets stöd, snarare.
"Men jag har ju inte tittat på slingan och sett vad ni har gjort", medgav han och jag tänkte att du kanske inte heller sett det fantastiska omdömet som min kollega gav mig när hon gick på ledighet och du minns inte heller tio mail från föräldrar som ville ha mig på avdelningen när ledningen tänkte att jag skulle placeras på en annan avdelning. Men det där med att "titta på slingan", fyller mig också med sorg. Vad vet väl en slinga med väl utvalda bilder och präktig korrekt text om livet på en förskola, om möten och samtal, om trygghet, kramar och leenden? Kanske inte så mycket, ändå.
Kanske kunde chefen också noterat att jag ständigt ligger på dagar i övertid och att jag har den lägsta sjukfrånvaron av alla. Det är inte bara tur, det är också en attityd. Jag låter inte jobbet knäcka mig.
Och innan jag hinner förgå mig helt i självhävdelse och självömkan, så vill jag berätta att jag väl vet om mina svagare sidor. Jag blir sällan vald till sekreterare, det är inte mig folk ropar på när det ska struktureras lite extra. Jag blir snabbt trött på det som är tråkigt och som jag redan snappat. "Orka" är ett ord som ofta ekar inne i min skalle. Vart jag går bär jag med mig mitt npf-paket. Jag vet.
Men utan mig hade det varit tråkigare. Och slås jag ut av att ständigt få skit av chefer som medger att de inte vet vad som händer i verksamheten, så finns det ingen annan som ersätter mig, ty snart har alla Malmös förskollärare flytt till rasismens radhushelvete eller bytt bana. "Hållbarhet" basuneras det ut från ledningen. Jo, tjena.

Inga kommentarer: