06 oktober 2018

Hebreiska v/s cykelbanan på Nobelvägen

Jag ligger i min säng. Det är lördag och om några timmar ska jag hem till en vän på middag. Utan att bevisa det med bilder kan jag berätta att jag nästan inte har några kläder på mig. Jag slösar bort den här dagen på improduktiv läsning och tittande på TV-serier, när jag kunde gjort lite praktisk nytta. Kanske deltagit i civilsamhället, som det så vackert kallas, folk som träffas för att göra revolution eller frälsa världen. Har också pluggat lite hebreiska i förmiddags. ”Hebreiska”, säger folk, ”Varför läser du inte arabiska istället, det kunde du ju ha nytta av?”. Så är vi där igen. Du ska vara nyttig 24/7, annars är du på gränsen till värdelös. Du ska välja rätt hela jävla tiden, trots att alla fattar att de egna valen åtminstone till häften är lotteri. Det är tur mer än talang och det börjar redan när du föds av några slumpvalda föräldrar  som råkade ha oskyddat sex någon gång. Min erfarenhet är att planering inte nödvändigtvis gör saker bättre. Att ständigt göra nytta gör oss till maskiner utan hjärta om det vill sig illa.
På jobbet ska vi styra barns lek så att målen i läroplanen uppfylls och lekytorna döps om till lärmiljöer och all verksamhet heter undervisning och utbildning. Jag ska komma tillbaka till det i en annan bloggpost. Egentligen är det kanske inte så farligt. Men ändå.
Å andra sidan kan vi fan inte bara lalla runt och ha det skoj hela tiden. Det finns en värld att förändra. Så om någon säger att jag är lat så svarar jag: ”Ja, men kolla på cykelbanan på Nobelvägen. Utan mig hade den inte varit där.” Det tystar de flesta. Utom kanske moderater och SD, som röstade nej till cykelbanan för att det behövde offras några parkeringsplatser. De tyckte uppenbarligen att det var en onyttig kamp. Men inte ens min politiska verksamhet har varit särskilt schemalagd, liksom jag inte är det på jobbet så mycket som någon tycker att jag borde. Det är en inre värdegrund (hahaha) som drar i mig och säger att är du en Mensch, så fixar sig resten. Slåss både mot självgodhet och självförakt. Skriv din egen bok. Den kan handla både om hebreiska och cykelbanan på Nobelvägen.

Inga kommentarer: