04 september 2018

Gratis kollektivtrafik är dålig kollektivtrafik

Jag hade lovat mig själv att inte säga något om någon lokal valfråga, för kandiderar jag inte, så gör jag inte och då är det andra som får debattera. Men Vänsterpartiets lokala ”valspurt” ger mig fan inget val.

V har varit sjukt passiva i trafikfrågor i Malmö under mandatperioden, de har uteblivit från tekniska nämndens möten och bytt folk och jag vet inte allt. De har inte varit konstruktiva för fem öre, de hoppade av styret och när de sagt något så har det mest handlar om att reservera sig mot markförsäljningar och för sina egna motioner.

Och nu kommer de alltså med förslaget att alla ska få åka gratis buss och tåg i Malmö. Alla, inte bara gymnasieelever på sommaren och folk över 70. För oss som kan något om trafikfrågor är det närmast hål i huvudet.
Det är ungdomsförbundstrams, det är inget som vuxna pratar om på allvar. Istället för att se till att trafiken funkar, kör dit folk behöver åka, är bekväm och bra, så ska Vänsterpartiet populisterna göra trafiken gratis. Som om något någonsin är gratis. Det kommer inte att minska biltrafiken för fem öre. Det kommer att få cyklister och gående att åka buss, det blir ett minus för folkhälsan och bilarna kommer att susa förbi överfulla, dåliga bussar. Detta är väl beforskat, utrett och klargjort. Om intäkter från passagerare inte har någon betydelse för ekonomin, så behöver trafikutövaren inte räkna passagerare och då spelar det ingen roll vart de kör eller med vilken intervall.

Den tid som andra lägger ner på att hitta förslag och lösningar, ägnar V åt att skriva snygga paroller och jaga väljare. Det är störigt och destruktivt.

I Schweiz är kollektivtrafiken ganska dyr, i Albanien närmast gratis. Gissa var folk åker kollektivt?

Inga kommentarer: