27 augusti 2017

Det som räknas

De senaste dumheterna från SD får oss att garva. Nu vill de att svenska folket ska ägna sig åt stångstötning för att värna om den svenska kulturen. Bättre än sån där utländsk fotboll, kan man tänka.
Men i SD:s huvudfråga: stängda gränser, så är det regeringens största parti som håller i taktpinnen. Det bara är så och så har det alltid varit. Detta utan att vara rasister. Men det spelar ingen roll vad man kallar sig, det som är viktigt är vad som händer på marken i den konkreta verkligheten. Och där är gränserna stängda och folk skickas till Afghanistan. Ändra på det innan ni stämmer upp i Internationalen.

I den fråga som jag mer än annat ägnat mig åt under mandatperioden, trafiken, ser jag liknande mönster. Egentligen är en människa med galna åsikter om klimatet, men som handlar i närmaste butik och promenerar till jobbet att föredra framför den som pratar vitt och brett, men som ändå tar bilen till Emporia eller ett jobb långt borta från hemmet. Det som händer på marken är det som räknas. Luften blir inte renare av bortförklaringar, utan bara om du ger fan i att köra bil i stan.

Det måste gå en rak linje mellan det du förespråkar och det du gör i din vardag. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Där utöver behövs en politik som gör det lättare att göra goda val. Det är varken så att vi är hjälplösa offer för strukturerna eller i alla lägen kompetenta valfrihetsexperter. Nästa gång du vill se en ändring på något så får du börja med att fråga dig vad du själv kan göra.

Inga kommentarer: