07 juli 2017

Del 12. Tåget mellan Zagreb och Split. #anderssaratågluff17

Det är underbart att vakna utsövd i en sval säng och sen gå ut och röra sig i en stad där några tar en morgonkaffe innan jobbet och torghandlarna staplar gurka, tomater och zucchini och sätter upp lappar med dagens priser. Morgonsolen är bäst, morgonen är full av hopp.
Vi går genom Zagreb, en stad som vann våra hjärtan mer än vi hade hoppats.
Den var både cool och vacker, inte bara full av hjältar till häst, utan också en skön summer of love 40 år senare i parken och uteserveringar överallt i centrala stan. Vi bodde mittemot katedralen. Snygga lampkronor hängde i taket, men vår guide sa med ett leende att de köpts från ett casino i Las Vegas. Om den katolska kyrkan kan man säga mycket. Det kan verka gulligt med alla ljus, rökelse och vem vill inte bikta sig ibland, men samtidigt vet vi hur de ser på samkönade förhållanden (man ska avhålla sig från sex och kyssar) och även olikkönat sex (njutningen är bara ett sätt att avla barn) och äktenskapet är heligt och oupplösligt.
Den gud som jag tror på vill hjälpa mig att vara lycklig. Hen har inga åsikter om vem jag har sex med eller hur, så länge jag är ärlig och snäll. Tänk om Sara och jag hade varit katoliker och gått till prästen för råd. Han hade sagt: håll ihop. Det vill Gud. Det kan inte vara rätt.
Över en kopp kaffe utanför stationen pratar vi igen om vilka vi skulle träffa om vi ska träffa några nya personer. Hjärna och hjärta, går före ytliga saker som mörkt hår, mörka ögon och stil. Bildning och intellektuellt motstånd, hur snobbigt det än låter. Jag frågar Sara om hon skulle kunna dejta någon som inte definierar sig som feminist, men hon bara fnyser åt det. Självklart inte.
Jag ser på henne, hon är sommarvacker och smart. Att vi ens har det här samtalet. Ja, det är konstigt. All kontakt vi kommer att ha framöver kommer att finnas för att vi vill det, när vi vill det, om vi vill det. Vi har inga barn att dela vårdnad om, bara en kanin. Sara lovar att bjuda hem mig på middag så fort hon är installerad i sin nya lägenhet på Hantverkargatan. Det ser jag framemot.
Om sex timmar är vi framme i Split.

Inga kommentarer: