17 juni 2017

Malmö är motstånd

När snubben snett bakom till vänster tänder en spliff, så ryter jag till att jag inte vill ha sån skit i min närhet. Under en kort sekund undrar jag om jag ska få en smäll, men istället släpper han ner den olagliga ciggen till marken och dödar den med sin sko. Motstånd lönar sig. Man ska vara ödmjuk, men inte feg. Rakt framför oss, uppe på scenen står, går och hoppar Kapten Röd. Han är från Göteborg som jag, men han lovprisar Malmö, denna stad och statement som så många älskar att ha åsikter om, de ena dummare än de andra. Här i kvarteren finns hjärta och själ och motstånd mot de makter som vill likrikta och trycka in alla i normen.
Malmö har sina utmaningar, sina problem, sina skjutningar och gäng, men duger bra som nöjesfält och arbetsplats för hela området. Vi sköter också hela regionens flyktingmottagande. Vi håller våra huvuden högt och det får väl vara så att våra barngrupper och skattesatser är lite större än grannarnas, om det behövs.
Solidaritet kostar mer än cynism i det korta perspektivet, men lönar sig i längden. 
"Håll hårt i din goda väg, för där ute finns det gott om ormar, gå med dom som vill dig väl, även om dina fickor är tomma."
Så sjunger han där uppe på scenen och jag minns hur de orden for i mina öron, när ledningen på jobbet nedvärderande mig och inte förstod vad jag gjorde. De kunde inte komma åt mig för jag hade de som ville mig väl. Motståndet. Det som Malmö är.

Inga kommentarer: