23 maj 2017

#manchester

En ung tjej, kanske 12 eller 13 går med sin mamma till arenan i Manchester. Hon har gjort sig fin, att välja smink och kläder tog en halv evighet och mamman tjatade och sa att om vi inte sticker nu, så hinner vi inte. Men de hann och konserten var precis så bra som flickan hoppades. Mamma är inte lika begeistrad och  tänker också att biljetterna var lite dyra, men att det fick vara värt det för att få se glittret i dotterns ögon.
Samtidigt som detta händer så tar en ung man på sig bombbältet och åker till samma plats. I hans ögon finns inget glitter utan bara mörker. Hur det har kommit dit är svårt att gissa. Han tycker att han har ett uppdrag från Gud. Han ska visa världen och spela en roll i världen.
När han spränger sig i luften så tar han den nyss så lyckliga flickan och hennes mamma med sig ut ur denna världen och många andra med dem. Han lämnar sorg och hat efter sig till ingen som helst nytta och helt utan mening. Och vi tänker att det kunde varit Sara som varit där med sin dotter, eller min kollega eller någon annan vi känner och bryr oss om.
Jag vet vad folk kommer att säga om hårdare tag mot olika grupper och jag ser också att det kommer att skyllas på än det ena eller andra. De hårda orden kommer att flyga som missiler i ett krig. Min naiva tro är det är precis vad extremisterna hoppas på och att vi inte ska ge dem det. Håll fast vid det vi tror på istället. Försvara öppenhet och mångfald.

Inga kommentarer: